Nike е един от най-популярните съвременни спортни брандове. С почти едновековна история зад гърба си, производителят на мъжки и дамски маратонки се е доказал през годините на първо място, с висококачествената си изработка на професионални обувки, предназначени и за непрофесионалисти, и със семплия си, но винаги в духа на модните тенденции атрактивен дизайн. Едва ли има човек на планетата, който да не, ако не носил, то поне виждал и докосвал маратонки Nike. И едва ли има някой, който да не е чувал за популярния слоуган на производителя „Just do it!”.

Често се случва обаче така да познаваме до болка някой моден бранд и дори да сме му големи почитатели, но да не знаем нищичко за историята му. В тази връзка, интересно ни е да разберем дали имате представа кога и как се появяват първите обувки Nike? Нямате никаква представа! Сега ще ви разкажем…Историята, определено си заслужава да бъде чута без значение дали сте супер привърженици на Nike продуктите, или само възприемате бранда за лидер в сферата си.

Кое се е появило първо – дамските или мъжки маратонки Nike?

Историята на Nike, отговаря на въпроса заобиколно. Всъщност, брандът се заражда не толкова с концепцията да се превърне в отличителна спортна марка с висока челна позиция в модата изобщо. Всъщност, мисията на основателите на Nike е била да предложат на пазара идеалните спортни обувки и по-конкретно маратонки за атлети, главно бегачи на дълги разстояния и спринтьори. Ето защо първият модел обувки на марката не представлява нито мъжки, нито дамски маратонки Nike. Те са си били универсални маратонки за тичане. Как обаче се появяват на бял свят?

Всичко започва с историята на Фил Найт. По време на своето следване той е бил част от университетския спринт отбор. Треньорът на бегачите (втория човек, който изиграва важна роля в основаването на Nike), Бил Бауърман бил вманиачен не само в перфектната подготовка на своите спортисти, но и в усъвършенстването на обувките, с които те тренират. Бил се учил от стар обущар и саморъчно правил различни експерименти в „модифицирането“ на различни модели маратонки, носени от момчетата му. Един ден, когато треньорът бил споходен от уникалната идея, че обувките трябва да имат специална вътрешна част над стелката си, за да поема напрежението, той изпробвал метода си върху маратонките на най-малко ценния си спортист, а именно Фил Найт. След като двамата се убедили, че това е страхотна идея, обувките на най-добрия спортист от отбора били модифицирани на същия принцип и скоро, дошли и резултатите – златни медали за целия отбор.

Междувременно Фил завършва университета, но случката с треньора му го вдъхновява за първите му крачки в бизнеса. Найт осъзнава, че всеобщото мнение за преимуществото на немските спортни обувки пред всички останали, е несправедливо. Той дори възприема японските производители като идеални за създатели на маратонки, главно заради евтината тогава местна работна ръка. Фил Найт предприема пътуване до Япония, където успява уж на шега и като експеримент да сключи договор за дистрибуция на тамошните доста качествени обувки Tiger с опцията Найт да има право да ги модифицира по свое усмотрение. Това реално са и първите в историята мъжки маратонки Nike. Естествено, Фил взема за консултант по промяната на обувките своя бивш треньор – Бил Бауърман. Двамата внасят първите Nike маратонки през 1964 година, познати още като Tiger обувките от новата, вече американска мрежа за спортни стоки Blue Ribbon Sports (разбира се, с класическата за бившия треньор концепция за вътрешна стелка, поемаща напрежението при тичане).

Сподели
Предишна страницаMayoral e новата хитова марка за детска коледна мода
Следваща страницаКакво яке да изберат мъжете за зимата
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.