софтуер

Екип от изследователи по сигурността е открил нова атака от зловреден софтуер – WireLurker, която е насочена към десктоп и мобилните устройства на Apple. В момента най-много засегнати потребители има в Китай, като екипът казва, че „това е най-мащабното разпространение, което са виждали“.

ВИЖ ОЩЕ: Теленор с подробна информация за наличности и цени на iPhone 6

Palo Alto Network обяснява, че софтуерът до момента е стигнал до 467 приложения, които са създадени за операционната система Mac OS X на американската компания. Това е направено чрез китайския магазин за приложения за Mac, наречен Maiyadi App Store. През последните 6 месеца тези апликации са изтеглени над 356 104 пъти, като вероятно са засегнати хиляди потребители с Mac.

WireLurker е достигнал и до iOS устройствата, когато смартфонът е бил свързан към заразения компютър чрез USB. Зловредният софтуер дава достъп до потребителската инфомация, която се намира на телефона. Екипът, разбрал за WireLuker, смята, че тези, които стоят зад нея „все още се подготвят за евентуална атака“.

Напомняме, че към момента WireLuker е засегнал предимно китайските потребители. В момента Apple работи по този пробив в сигурността, но все още не е ясно кога това ще бъде оправено.