Замърсяването на природата е много сериозен проблем, на който обаче не се обръща достатъчно внимание. И ако до сега не сте се замисляли каква е цената, която човечеството плаща за безхаберието си, от Световната здравна организация (WHO) имат отговор — 1,7 милиона детски живота на година. Според две нови проучвания на WHO, толкова деца под петгодишна възраст умират на година от здравни проблеми, породени от замърсяването на въздуха и водата.

Най-разпространените причини са пневмония, диария и малария, които могат да бъдат предотвратени чрез предоставяне достъп до чиста вода например.

Според доклада на Световната здравна организация, 570 000 деца под петгодишна възраст умират всяка година от респираторни инфекции, свързани със замърсяването на въздуха и вторичния тютюнев дим; още 361 000 умират от диария, поради лоша хигиена и липса на чиста питейна вода; 270 000 бебета умират в първия месец отпредотвратими условия, като лоша канализация и мръсна питейна вода… Още 200 000 детски смъртни случая, в резултат на малария са могли да бъдат предотвратени чрез контрол над комарите и управление на водите, констатират в доклада.

По думите на генералния директор на Световната здравна организация Маргарет Чан,

„Замърсената околна среда е смъртоносна — особено за малки деца. Техните развиващи се все още органи, имунни системи, малки тела и дихателни пътища ги правят силно уязвими на мръсен въздух и вода.“

Още според WHO, замърсеният въздух и вторичния тютюнев дим имат дълготрайно влияние върху организма на децата — могат да доведат до развиване на пневмония и дори хронични дихателни проблеми като астма. Увеличаващите се всяка година тонове непотребна електроника пък, която не се рециклира, също оказват влияние. Според WHO, токсините от изхвърлените джаджи могат да попречат на умственото развитие, а освен това много от тях са и канцерогенни. Към края на 2018 година се очаква изхвърлената електроника да достигне 50 милиона тона (цели 19% увеличение от 2014 година).

Наред с всичко това можем да сложим и глобалното затопляне, което също има пръст във всичко това. Увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата не само променя климата, ами води до увеличаване на полените, които също могат да развият у един млад организъм хронични респираторни проблеми.

Между 11% и 14% от децата под петгодишна възраст страдат от симптоми на астма, като 44% от тези случаи се дължат на фактори в околната среда и нейното замърсяване, споделят от WHO.

Апелът на Световната здравна организация е към правителствата на отделните държави — да започнат да се борят със замърсяването на въздуха и вторичния тютюнев дим, да предоставят достъп до чиста питейна вода и по-добри санитарни условия на своите граждани.