ебола
Снимка: World Community Grid

Вече един път сме си говорили за ебола вируса и това какво той причинява в момента на жителите на Западна Африка. Днес ще споменем как всички ние бихме могли да помогнем за намирането на лечение и начин за борба с ебола.

ВИЖ ОЩЕ: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЕБОЛА

World Community Grid (с подкрепата на IBM) е, както ще разберете, мрежа от свързани помежду си световни компютри и смартфони, които споделят изчислителната си памет за работа върху сложни задачи. Ако вместо това бъде използвана само наличната мощ на компютрите в дадено заведение, то намирането на решение на различни проблеми би отнело неимоверно повече време. Именно затова и професор Ерика Олман Сапфир от Изследователския институт Скрипс се обръща към интернет общността с молба – всички могат да се включат в борбата с ебола по един или друг начин. В случая, това което можете да направите е да станете част от World Community Grid, като се регистрирате в специално създадената за това форма и споделите изчислителната мощ на компютъра/смартфона си.

Паметта на устройството ви, разбира се, ще бъде използвана от WCG, само когато е в състояние на хибернация или сте го оставили включено, без да го ползвате. Както ще чуете от проф. Сапфир във видеото по-долу, ако не се използва този метод на споделяне на паметта на компютри по света, изчисляването на данните от милиони лекарствени молекули би отнело години. По този начин работата може да бъде извършена за седмици. А кандидатите за лек срещу ебола са много и проф. Сапфир и колегите й имат идея къде да търсят.

Освен да споделите изчислителната мощ на компютъра си, можете да се включите и с дарение в специално създадената страница. Учените спекулират, че ако не се направи нещо бързо, ебола вирусът може да се превърне в ендемичен такъв – това ще рече, че може да остане перманентно присъстващ между определи части на населението, което сами се сещате какво означава.