Jill Filipovic / Снимка: Lindsay Beyerstein

Чудили ли сте се как точно се формира вашето собствено мнение? Било ли ви е интересно как точно сте достигнали до определен извод, който след това се опитвате да наложите на своите приятели и познати? Формирането на обществено и лично мнение се дължи на редица сложни процеси, повлияни от силата на журналистиката, медиите, PR специалистите, маркетолозите и литературата. Повярвайте ми – нищо, което мислите в момента и което смятате за вярно относно дадена тема не е ваше. То не е лично. Вашето мнение е комплексна разработка, съставена от възгледите на хиляди лидери на мнение, които са ви повлияли, без дори да го усетите. Кои са лидерите на мнение, как те контролират съзнанието ви и защо те намират място в журналистиката? Това са въпроси, които ще разнищим в следващите редове.

Дефиниция

Речниковата дефиниция на словосъчетанието на „лидер на мнение“ е следната:
– Влиятелни членове, които са част от общност, група към които обществото се обръща за мнение, съвет или виждания.

Лидер на мнение може да бъде всеки. Не е задължително това да е политик, журналист или автор на книга. Това може да е и всезнайкото от училище. Лидерството не се учи никъде, хората се раждат лидери и умират като такива. Тези хора не са лидери във всяка една сфера. Хората могат да се обърщат към различни лидери относно различни проблеми, на които те да дадат отговори или просто да коментират. Тези обекти са специалисти точно по определена тема.

Функцията на лидера на мнение

Смята се, че лидерът на мнение абсорбира определено медийно съобщение, което след това пречупва през собствената си призма и пренася върху приятелите, колегите и семейството си. Така една информация придобива различен и интерпретиран вид, който след това реципиентите попиват и обработват, без да осъзнават, че пречупената информация може да не е това, което медията е искала да предаде.

Идеята за лидерството на мнение идва от теорията на Лазерсфелд и Кац за двустепенния поток на комуникация. Първата стъпка, както казах, се изразява в предаването на съобщението от медиите (масова комуникация) до лидерите, които после по междуличностен път ги предават на останалите хора. Характерните качества на лидерите според Лазерсфелд са:

– използвали са медиите по-често

– били са социално активни

– притежават дарба за убедителна комуникация

Важно е да се отбележи, че ако липсва или е налична междуличностната комуникация, която се преплита с масовата, това е знак за наличие или отстъствие на някакъв комуникационен ефект.

Ако си журналист и лидер на мнение, то хората започват да те гледат, слушат и приемат по различен начин от този, по който щяха да те приемат, ако беше обикновен лидер на мнение.

Журналистът като лидер на мнение

Един от основните принципи на журналистиката е безпристрастността и обективността. Аз съм на мнение, че пълна обективност в чиста форма не може да съществува при нито един човек, а камо ли при журналист, защото всеки индивид е бил или е повлиян предварително от редица фактори и, разбира се, лидери на мнение от миналото, които са оформили светогледа му по начин, влияещ върху сегашната му гледна точка и интерпретация на новинарските истории и събития.

Но ако погледнем на журналиста с презумцията, че той е безпристрастен и максимално обективен, то той може да стане перфектният пример за лидер на мнение, който да има силно влияние върху масите, които му или не му симпатизират. Твърдя, че обществото вярва до голяма степен на журналистите индивидуално, без значение какво е нивото на доверие към самата медия, в която човекът работи.

Големите медии не се състоят само от новинарски емисии, сутрешни блокове и ток шоу програми. Те са фабрики за производство на мнения.

Това може да бъде предимство, а може и да бъде в ущърб на съответната медия. От една страна доверието към самата медия може да се повиши, ако в нея участва журналист с голямо влияние върху масите, а от друга ако този журналист напусне медията – доверието може да падне рязко.

При напускане на медия се прилага умерен ход за намаляване на зависимостта на предаването/емисията от съответната личност. За пример можем да дадем лидер на мнение номер 1 в България и водеща на новините Ани Салич, която наскоро напусна бТВ, за да се присъедини към екипа на конкурентната Нова Телевизия. Няма да коментирам причините за напускането на елитната водеща, а по-скоро подходът на бТВ за намаляване на зависимостта си от нея. Салич беше свалена от главната новинарска емисия и беше сложена да води следобедната. След това журналистката се появи на събитие на БНТ, което само доля бензин в огъня на спекулациите, твърдящи, че тя ще напуска. бТВ тогава сгреши и отрече всички слухове, които след това се оказаха наполовина верни – Салич напусна, за да отиде в друга телевизия, но това не беше БНТ, а Нова. Мисията на бТВ да намали зависимостта си от нея завърши успешно, защото социалният отзвук беше неутрален – не негативен, но не и позитивен. Това всъщност е перфектната среда, към която медиите трябва да се стремят при такива ситуации.

Не всеки журналист е лидер на мнение. Съществуват много колеги, които всеки знае по физиономия, гледа ги всеки ден, но не знае имената им. Проблемът не е в самите хора, а в журналистите, които не са успели да наложат името си пред масите чрез излагане на гледни точки и мнения. Журналистите не трябва да пренасят само информация, без да имат собствено мнение. Важно и критично е всеки журналист да има мнение, което да защитава пред масите, които му вярват.

Ситуацията днес

Ако приемем новите теории, че блогърите могат да бъдат приемани за журналисти, то спокойно можем да заявим, че те са най-влиятелните в онлайн средите. Да, повечето телевизионни предавания се качват в интернет, но от там не идват основните приходи на ТВ медиите. Водещите фигури в уеб пространството са блогърите, които се явяват журналисти и лидери на мнение.

Нивото на доверие към блогърите е изключително високо, предимно заради схващането, че те са независими, неподкупни и безпрострастни. Те преди всичко имат мнение, което не се страхуват да споделят пред масите. Разбира се, спорно е колко от блогърите (и влогърите) са независими и не са „подкрепени“ от компании, партии и бизнес структури. PR специалистите знаят, че блогърите са хора, които искат да бъдат забелязани и заради това таргетират съдържанието на своите еднопосочни послания предимно към блогърите. Когато някои иска да бъде забелязан и оценен, той прави всичко по силите си, за да го постигне. Това понякога включва писане на платени публикации, обсъждане на теми, които влияят на общественото мнение по избран от PR-ите начин. Обикновеният потребител не знае и няма как да знае това. Нека не забравяме, че живеем в жесток свят, където всеки човек е заменим. В колегията няма място за симпатии, а ако доверието към някой блогър спадне до критични нива, пиармените просто минават към следващия.

Всеки един специалист, занимаващ се с реклама, PR и маркетинг знае, че хората са манипулирани и всяка една тяхна дума и мнение е следствие на използвана техника в миналото.

Какво можете да направите вие?

Преди всичко осъзнайте проблема, ако смятате, че има такъв. Всеки път, когато изказвате мнение по дадена тема се запитайте: „От къде знам това? Защо го знам? Кой ми влияе? Кога?“. Отговорите на тези въпроси няма да ви помогнат да сте независими или да спрете влиянието на хората около вас. Те могат само да ви помогнат да спите една идея по-спокойно, да осъзнавате какво влиза в съзнанието ви и как да намалите контрола му. Не казвам да се затворите вкъщи, да не общувате с никого и да вярвате, че никой не ви влияе.

Станете лидери на мнение. Изказвайте мнение по темите, които ви вълнуват. Изпитайте удоволствието да допринасяте към знанията на околните. Бъдете социално животно, което контролира това, което му се случва.

77 Коментари

 1. spritz straws 343510

  oakley frogskins or holbrooks 312222 jars with straws 124131 fun straws for a party 121513 tiffany choose your country 511213 ray ban aviator ebay 452035

 2. pink straws 033544

  isabel marant sneaker sale 100135 moncler jackets 003132 cups and straws 522433 striped straws canada 004202 tiffany & co sydney 511303

 3. silly straws 201343

  oakley hockey visor stickers 501554 spritz straws 235353 yellow and white paper straws 021103 tiffany jewelry discount 451354 ray ban wayfarer lila 400352

 4. cazadora moncler 003452

  buy mac eyeshadow 124542 plastic straws wholesale 145030 paper straws and plastic straws 054405 white paper straws 453311 tiffany silver jewelry 421410

 5. mac eye gloss 151003

  oakley holbrook shaun white matte black 321342 party drinking straws 422302 yellow plastic straws 242254 promise rings tiffany 340353 ray ban wayfarer rossi 133505

 6. wholesale makeup wholesale uk mac-QhPjyA3Jjn

  wholesale mac purple blush-4Ele5NiQjH mac cosmetics eyeliner-W3luPLBRwU online poker for mac-K8LPLOKB8x club mac eyeshadow Outlet Online Shop MOS0P-823 mac lipstick plink Great On Sale VPOCK-448 – Pooja Enterprises discontinued mac lipstick Suitable Pr…

 7. wholesale mac arena eyeshadow-FwP13X56Vj

  mac studio fix powder plus foundation c7-bjZci2ss29 wholesale mac cosmetic classes-xhK1SgIk0x wholesale mac eye shadow set-Unrk2tBqpW – ICT for Sustainability mac must have eyeshadows-ycUvj1swci – DETRAN MG – Multa, Simulado, IPVA, CNH wholesale mac fo…

 8. wholesale mac disney makeup bfs6cfwjk0

  mac blush plum foolery srtqbhbq5s| mac eyeshadow how to apply l9ckf2bv15 mac purple lipsticks 6diinjmcdz wholesale cover for mac book pro zz5q5hicms wholesale mac lipstick honey love 8i6ji90fcn wholesale of royalty mac lipstick vhj7rzvlda

 9. stivali donna hogan 532513

  ray ban 4077 012402 macmakeupset New Collection Dior Liquid Eyeliner 10G 035Oz 334104 hogan italia 521423 oakley straight jacket polarized lenses uk 242350 ray ban brillen 154534 balenciaga giant 12 city 404520

 10. mac lipstick online shop qlpwpfjl63

  mac makeup uk cheap rv0wdyu65x.html| limited edition mac lipsticks kmuiladooz mac make wiki wllm8iq2fl online shop mac cosmetics a7z46ymp6s wholesale mac clearance makeup bl0zcn4vn1 wholesale mac nc20 concealer hj3whjdmwk

 11. why mac makeup is the best Nice Good RJWJQ-375

  wholesale mac cosmetics canada-TDHgUI5ZIy mac sheertone blush peaches-lSZhHcXQKX wholesale mac nude lipstick collection-YFDPpOaDUH mac professional brushes The First-Class Quality CQAWO-561 mac makeup organizer Outlet Online YZQV9-809 imesh for mac 65%…

 12. wholesale pinterest mac makeup w3gf7uxtpc

  apple mac pro laptop price nhvsx7zoxq.html| mac bronzer refined golden ippumushse mac makeup online outlet xiyuxfuy2m riri mac cosmetics bqnjufoxbr wholesale mac cosmetics makeup lessons 9bvl43lgjj wholesale mac pro 17 inch iccjfkrgpn

 13. zone4you.dk » mac lipstick siss-i7Md9mat4o

  mac cosme-NelXxwx2xF Fantasy Drawing Board wholesale how to get free mac cosmetics-FlBJLJvxD3 microzanjas wholesale best mac shadows-FEsaNktRWL US1 Transportation Service Thauma / mac texture eyeshadow-eUtfHjyttM mac brush 194-1rDaasKycr Modern Legal T…

 14. escala netlabel audio-visual platform » wholesale mac makeup china wholesale-Z1ebBgwikH

  wholesale mac adelaide makeup-zOfx5niL2t Zaa Network 喔嬥箞喔?喔∴副喔權釜喙?喔复喔?: 喔娻箞喔竾喔椸傅喔о傅喔о覆喙勦福喔曕傅喙夃釜喔膏笖喔复喔曕競喔竾喔勦笝喔`父喙堗笝喙冟斧喔∴箞 mac makeovers Reliable Reputation UUE7L 698 – Kredyty Zaufania – edukacja narodu misj膮 dziejow膮 Sp贸艂dzielni. nc35 mac foundatio…

 15. mac hush eyeshadow Outlet Shop QHIEN 765 – Style Files by ONE.ro – everything about Fashion in pictures –

  Zani毛lle Fund – win mac makeup Good Quality Cheap Sale GBDFM 376 mac diva lipstick lip liner-3xCNVf9Ne1 – Designer interactive platform – communication design to share their happiness Designer interactive platform 鈥?communication design to share their…

 16. ray ban wayfarer marroni 432002

  Mac Eyeliner Black Color 001 532312 peuterey bambini 444442 MAC Wholesale 28 Color EyeShadow Cosmetics 233340 ingrosso hogan 241145 oakley license plate frame 330404 stock occhiali ray ban 433402

 17. San Fernando Valley Messenger by Amstar Express

  mac cosmetics lipstick price Fast Delivery And Save Up To 50-75%! M1E4M 576 mac lidschatten palette Anthentic Cheap Sale N79KJ 876 禄 Seyon Jung makeup brush sets mac 2014 Sale At Favourable Price SQ5CY 671 mac professional palette-20o3F5z3XC – Ventura…

 18. toms sko barn

  toms sko tilbud toms sko til barn toms sko butikk trond toms budbil hvor mye koster toms i norge toms sko til barn i bergen

 19. mac cosmetics foundation brush Easy To Use REJBW 513

  mac cosmetics collection Offer You Exclusive Online Discounts BUZHB 605 shop mac cosmetics online Offer You Exclusive Online Discounts ELUHL 277 mac priser danmark Cheap For ODKLT 562 – vietnammekongtours.com – VietNam MeKong Tours : vietnammekongtours…

 20. Consejo Federal de la Televisión Pública

  mac cosmetics stock Good Seller Sale At Acceptable Price N7ECO 112 mac fast play lipstick Good Quality With Discount Up To 50% On V9FVM 194 Making Meetings Work 禄 Blog Archive 禄 where to buy mac lipstick cheap New DIDXO 498 mac studio fix powder plus f…

 21. how good is mac makeup Free Shipping! LCJLD 563

  mac blush sheertone Modern Design PQYA8 550 India Market Price sin matte mac lipstick Good Quality Cheap For Sale 7PQKE 925 all mac brushes Sale At Favourable Price GGWCG 570 禄 Hands of Ahava spf 15 mac foundation-xkw089L4U6 – RK ELECTRICAL & ELECTRONI…

 22. toms budbil tv

  hva koster toms sko i norge toms sko norge butikk toms sko butikk oslo toms budbil solgt toms norge nettbutikk toms sko forhandler bergen

 23. Fantasy Drawing Board

  black mac eyeliner Welcome To Our IAZZX 280 | Red Magallanes mac grey eyeshadow Cheap Cost XUIYW 772 | Desde Ecuador para el mundo mac close to real lipstick Fashion Design 6MSMG 672 | Satakunnan Allergia- ja Astmayhdistys ry Satakunnan Allergia- ja As…

 24. Netqos Business

  mac mineralize loose foundation Strong Packing QXENL 934 Map Travel 4AUDYT |wholesale about mac cosmetics image-DVI3E83lfU mac eyeshadow brule-wVCz5qm510 小泻邪褔邪褌褜 斜械褋锌谢邪褌薪芯 wholesale building a mac pro-nA3HYONHfq 鈥?芦 小泻邪褔邪褌褜 Java 袠谐褉褘 薪邪 褌械谢械褎芯薪. 袣邪褉褌懈薪…

 25. Bocoran Angka

  best red mac lipstick Supper Summer Savings YLSPO 668 Galeria CKU Koszalin wholesale buy mac brush set online-qp4xDB32nx Re-New wholesale final cut pro for mac-pMfD9sbFQx Buller Ski Lifts Pty Ltd mac makeup case professional-W4cAb4wnp4 芦 Stans Fit Club…

 26. netlabel

  ruby woo mac lipstick Acceptable Price Free Shipping VKOOO 210 Lavish Dine wholesale buy mac studio fix-fuRSBCtR8q – Kemal Sunal Film wholesale mac brush 192-bqc4ZLr1lx Satakunnan Allergia- ja Astmayhdistys ry Satakunnan Allergia- ja Astmayhdistys ry w…

 27. Zaniëlle Fund – mac makeup concealer-LCf8VV6L8E

  mac pensler We Offer Free Shipping 9EQVR 866 Garage UKA mac gel eyeliner tutorial-0R3lIddw0w 芦 Ultimate Guide Media wholesale mac cream eyeshadow palette-cgaMp6L9cw Imacol Zani毛lle Fund -wholesale mac brush list-Pj7oJrM4xK wholesale which is better mac…

 28. LG Academies

  mac girlie eyeshadow On Cheap Price RWZVD 713 芦 Tin t峄ヽ t峄昻g h峄 v峄?膽峄搉g h峄?/a> mac teddy eyeliner-vabaeI81A3 Judice Meubles Mac Cosmetics Concealer-7nn5rqYjDb Nohchipress Gardening wholesale mac makeup outlet store-EX665GgOHi Danamarie Wedding wholesa…

 29. mac canada makeup Discount For Sale G3ZHW 252

  mac lightful foundation Low Price With High Quality MQFVY 698 3knowledge S.R.L. mac eyeshadow palette amazon-X3AJbFllHj Re-New wholesale nylon mac eyeshadow-5Dr3rHlO1k Journ茅e Culturelle de la Grande Mosqu茅e de Lyon 鈽卪ac lipstick goes and goes-7YP3whtf…

 30. 세한 에너지

  mac eyeshadow palette 120 colors Reliable Performance NNBVY 506 Na cztery 艂apy wholesale best mac pink lipstick for medium skin-s3Z83XTuJm Sisters Through Marriage wholesale mac freckletone lipstick-vVfLtTMcET 芦 Fashion Korea JW wholesale mac pro video…

 31. wholesale brush sets mac-dpcIZdJgM5 – bgmavvocati

  salling mac Hot Sale Free Shipping IJSER 369 PreGame CornHole mac sin lipstick With Low Price 8IODG 944 鈥光€?Los Fontana mac blush warm soul-q2yf749rkJ – Printed Phone Flyers mac makeup studio-i2y6b4fDjm Organismer Harun 脰zt眉rk 鈥?what mac foundation is…

 32. Data Togel Singapore 2001/2015

  makeup kit mac price Monster Beats On Sale With Free Shipping OI0QQ 687 – TopologyPro Seri Keningau Restoran & Katering 禄 Blog Archive禄 MAC Makeup Sets-40gcLzBc4b mac studio fix powder and foundation-1Eg1kH9sXC wholesale mac lipstick red russian-SaZG2i…

 33. mac cosmetics make up Online Shop LRYJ6 626 Garage UKA

  Giro 钘ュ斧缍?甯歌钘ュ搧瑷庤珫 禄 Blog Archive 禄 mac motif eyeshadow Bright In Colour O4RU9 588 Project Executors 鈥? mac eyeshadow green smoke Selected Materials IGKQD 725 Zani毛lle Fund – how to apply mac false eyelashes Exclusive at (place) GPJYB 729 mac pink eye…

 34. mac cosmetic bags Free Shipping URTZ6 509 UAB PSK

  Small and Middle Capitalisation Companies Association 禄 mac danmark Anthentic Quality Free Shipping QH8TT 951 gold mac eyeshadow Best Sound 0FK9L 650 mac brush for liquid foundation Hot Sale PNRGQ 240 – AIS Australian Instrument Services mac makeup nor…

 35. mac cosmetics pump Has Filled A Need For Many Fashion Forward Women VXMTG 896聽聽Radix

  how to apply mac eyeshadow Monster On Sale Of 60% Discounts Of RSVZA 277 芦 鍘﹂棬鑱斿悎浼樺垱缃戠粶绉戞妧鏈夐檺鍏徃瀹樻柟缃戠珯 UNICORN Co.,Ltd. Official Website mac myer perth Selected Materials AHG0A 207 JNA Telecom mac silver eyeshadow Sale At Acceptable Price 2YY8O 651 mac…

 36. mac makeup palette 180 992 pyp

  mac makeup artists 121 vkt wholesale makeup mac 064 pes deals on mac makeup 760 wri mac makeup artistry 221 eyh mac makeup lessons 787 pbp where to find mac makeup 726 pbq

 37. cost of mac makeup kit 844 ghj

  mac makeup videos youtube 585 nah mac makeup videos 533 nih mac makeup store 628 sge mac makeup youtube 679 scj mac makeup foundation colors 040 vbp mac makeup wholesale china 821 ozy

 38. cheap mac makeup brushes set 613 hpj

  mac makeup debenhams 115 mlz makeup brush sets mac 323 tmg mac studio makeup 717 dyp youtube mac makeup tutorial 472 qpj cheap mac makeup from china 706 vuu mac makeup professional makeup kits 893 wce

 39. hogan shop 103 edh

  scarpe hogan on line 833 eum mbt sko aabenraa 254 ouv adidas skool 187 nfk salomon l besko vinter 070 bgq vans sn reb nd 588 guv ecco skor p n tet 798 xjr

Comments are closed.