triwa1

Унгарският дизайнер Габор Балог показа своята концепция за това как трябвало да изглежда перфектният умен часовник и резултатът е наистина впечатляващ. Според дизайнера текущите интерпретации на концепцията от Pebble, Sony, Samsung и други не са нещо, което той би носил. Балог предпочита класическите форми на традиционния часовник и тъй като такъв продукт все още не се продава, самият той се е заел със задачата, макар и под формата на компютърно генерирани изображения.

triwa2

За прототип дизайнера е използвал вече съществуващия модел Havana на шведския производител на часовници Triwa. Концептуалното устройството на пръв поглед изглежда като обикновен часовник, с кръгла метална каса и кожена каишка, но стандартният аналогов циферблат е заменен с кръгъл цветен дисплей.  По подобие на моделите на Pebble и Samsung, часовникът ще се свързва със смартфон чрез Bluetooth и ще изпълнява редица допълнителни функции.

triwa3

За контрол на устройството ще се използват традиционните бутони, както и определени “touch” зони на касата, като по този начин ще се избегнат неприятните следи от пръсти по дисплея. Чрез часовника потребителят ще може да приема или отхвърля входящи повиквания, да чете кратки съобщения и да получава нотификации за предстоящи събития от календара. Също така чрез връзката си със смартфон, устройството ще показва актуалната прогноза за времето, ще позволи контрол над музикалния плейър и дори ще показва инструкции от навигацията.

Всичко това, разбира се, е само концепция, плод на един талантлив дизайнер. Все пак се надяваме проектът да бъде забелязан от големите компании, които поне малко да се вдъхновят от творението на унгареца.