342281_Turkish-premier-Erdogan

Турският министър-председател Ерджеп Ердоган заплаши, че ще ограничи достъпа до Facebook и YouTube в страната. Причината се крие в няколко записа, разпространени онлайн от анонимни потребители, които уличават правителството му в корупция и злоупотреба с власт, съобщи агенция Reuters. В последния от тези записи, самият Ердоган критикува по тефелона управител на турски вестник за публикуването на критична към него статия — намеквайки, че трябва да уволни журналистът, който я написал.

„Твърдо решени сме по този въпрос.“, коментира Ердоган в изявление по турската телевизия ATV. „Няма да оставим нацията си в ръцете на Facebook и YouTube. Ще направим всичко възможно и ще реагираме по най-острия възможен начин.“ След излъчването интернет за пореден път се изпълни с дискусии относно стила на лидерство на министър-председателя. Филтрацията на социалните мрежи ще настъпи след кметските избори в Турция, насрочени за 30-ти март.

Това не е първият път, когато Турция забранява достъпа до социална мрежа на територията си. Между 2008 и 2010 г., турските потребители бяха блокирани до YouTube заради качено видео в платформата, което се подиграва с основателя на републиката, Кемал Ататюрк.