Снимка: Getty / Bill Pugliano

На вчерашната NVIDIA GPU конференция в Сан Хосе, Елън Мъск разговаря на сцената с главния изпълнителен директор на Nvidia Джен-Сун Хуанг и сподели своето мнение за автономните коли, които стават популярни след иноваторите напоследък.

ВИЖ ОЩЕ: РЕВЮ НА APPLE IPAD AIR 2

Според Мъск е само въпрос на време шофирането изобщо да отпадне, всички автомобили на пътя да бъдат автономни и един ден просто шофирането да бъде забранено със закон. Мнението му е, че авто индустрията е като асансьорите – едно време е имали хора, които ги управляват, а днес технологията е позволила те да се движат автоматично и ние само да се возим. Техническото ноу-хау за автономно шофиране на коли вече е познато на всички. Трудно е само едно:

“По-лесно е, отколкото всички си мислят. Най-трудната част при шофирането на автономните технологии е при това какво се случва между 20 и 80 километра в час – там се случват неочаквани неща като затваряне на пътища, отворени шахти на пътя, пешеходци … Веднъж да преминете границата от 80 километра в час и става лесно. Там възможностите са ограничени.”

Обявявайки, че според него е въпрос на време и след това шофирането от хора да бъде забранено със закон, шашнало всички. Все пак той самият много обича да кара своята Tesla Model S P85D, и то в “Insane Mode”. Мъск обаче по-късно сподели следното в Twitter:

Кога е възможно автономните коли да станат ежедневие и да бъдат масови? Според Мъск технологията за може да е напълно готова до една година. След това обаче има много работа, тъй като има около 2 милиарда автомобила, а компаниите производители бълват около 100 милиона нови коли на пазара всяка година. Иноваторът твърди, че до около 20 години е възможно да се постигне почти пълна автономност при колите на пътя.