Само преди около две седмици, Google представи по-големият брат на Nexus 7 – таблетът Nexus 10. В България засега успяхме да се полюбуваме само на Nexus 7, но изглежда и новата джаджа на интернет гиганта ще ни зарадва. Мобилният оператор VIVACOM пусна вчера изображение на таблета в официалната страница на компанията във Facebook, подкрепено с текст „Знаете ли кой е това?“. Официалната пресснимка може би потвърждава, че телекомът ще предлага устройството ексклузивно в България.

Все още не е ясно кога точно ще се случи това и на каква цена ще се предлага устройството, но очакваме компанията да оповести скоро повече информация. Странното е, че таблетът не поддържа 3G мрежи, но е възможно да се предлага с 3G рутери, което донякъде е неудобно.

Спецификациите на таблета включват 10-инчов дисплей с впечатляваща резолюция – 2560 x 1600 пиксела (300 ppi), който Google нарича “True RGB Real Stripe PLS”. Таблетът пристига в два варианта, в зависимост от избраната вградена памет – 16  или 32 GB, като работи само с WiFi мрежи. Процесорът е двуядрен ARM Cortex-A15, а RAM паметта е  2 GB. Задната камера е 5-мегапикселова, а предната – 1.9-мегапикселова. Батерията е 9,000mAh, а Google обещава 9 часа HD видео. Таблетът тежи 604 грама.