Първият път когато Facebook се опита да извърши полет с дрона си Aquila, нещата се объркаха и шест-метрово парче от едното крило на машината се откъсна, извеждайки я от строя. Тогава автопилотът се опита да коригира скоростта и курса, но това не помогна и дронът започна да се движи с много по-висока от предвидената скорост.

Този път нещата изглеждат малко по-различно. Facebook опита втори полет, който обаче се оказа успешен. Aquila летя час и 46 минути без никакви проблеми, след което извърши успешно кацане.

За да предотврати евентуални проблеми, компанията е инсталирала множество сензори, които да следят обстановката по време на полет, а освен това е монтирала хоризонтални стопери за перките. Между подобренията са и спойлери за крилата, които да увеличат натиска и да намалят повдигането по време на захода за кацане.

Тестовете на този огромен дрон от страна на Facebook са свързани с мисията на компанията да свърже все повече хора. Както знаем, Марк Зукърбърг иска да предостави интернет на хората, които нямат достъп до такъв и летящите дронове са само един от начините това да бъде постигнато.

Работата по Aquila изглежда върви добре и Зукърбърг смята, че дронът ще е напълно функционален и готов за работа до няколко години. Информацията за втория полет бе споделена в блог пост на социалната мрежа.

Aquila's second flight

Публикувахте от Facebook Engineering в 29 юни 2017 г.