Световният ден на фотографията се чества на 19 август, за да се отпразнува страстта на фотографите по целия свят. Идеята на този празник е да мотивира всички хора, любители на фотографията, независимо дали са професионалисти или не, да споделят една снимка с останалите. Целта на това е съвсем проста – всеки да покаже, как вижда заобикалящия го свят, и по-точно – как го чувства.

Денят, разбира се, не случайно е избран, като официален ден на фотографията. През 1837 французинът Луи Дагер, заедно с Жозеф Ниепс, изобретява първия фотоапарат (дагеротип). На 19 август, 1839, изобретението вече е достъпно за всички хора по света.

"View from the Window at Le Gras"
„View from the Window at Le Gras“

 

Дагеротипът, обаче не е първата фотография. Ниепс заснема първата такава още през далечната 1826, използвайки хелиограф. Снимката е известна под името – „View from the Window at Le Gras“

 

 

Въвеждането на този ден, като официален празник, започва през 2010, благодарение на Корске Ара. Създаването на първата онлайн галерия, води до изключително популяризиране на 19 август. Над 270 фотографа от повече от 100 държави споделят своите снимки със света. Моментално идеята се харесва и скоро фотографията започва да има още по-голяма напредък и да завладява още повече сърцата на хората по света. Честит празник на всички, обичащи да снимат. Очакваме да споделите с нас вашите снимки от 177-годишнината на фотографията!