Ако се чудите защо САЩ забрани пътниците на пътуващи от арабски страни самолети да пренасят джаджите си като ръчен багаж, причината може и да не е толкова странна — според доклад на CNN, агенциите за сигурност на Съединените щати са попаднали на информация, че терористи разработват бомби, внедрени в лаптопи, които лесно могат да минат незабелязано покрай системите за сигурност на летищата.

Към момента с решение на Доналд Тръмп, пътниците на всички директни полети от Йордания, Египет, Турция, Саудитска Арабия, Мароко, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства за САЩ нямат право да превозват устройства, по-големи от смартфон, в ръчния си багаж. Вместо това, те трябва да ги прибират в чекирания багаж. Великобритания също прие подобен закон, който забранява същото на пътници, идващи от Египет, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Тунис и Турция. Австралия ще започне подробно претърсване и сканиране на устройства в багаж, пътуващ от Доха, Абу Даби и Дубай.

Според доклада, ФБР са направили тестове на различни устройства още миналата година. От информацията става ясно, че терористи успешно разработват и имплементират в по-големи устройства (лаптопи, таблети и т.н.) бомби, които могат да излъжат системите за сигурност. Успешните разработки разчитат на това, че терористите са се сдобили със системи за сигурност като тези, които се намират на летищата.

„CNN научи, че със серия от тестове, проведени в края на миналата година, ФБР определят бомбите в лаптопи ще бъдат далеч по-трудни за откриване от летищни системи за сигурност от предишните версии, произведени от терористични групи. Изследванията на ФБР се фокусират върху конкретни модели на скрининг машини, които са одобрени от Администрацията по сигурност на транспорта и се използват както в САЩ, така и по целия свят.“

Идеята големите джаджи да се прибират в чекирания багаж е от гледна точка безопасност — така потенциални бомби могат много по-трудно да бъдат активирани; в случай на експлозия пък, такава би причинила по-малко щети.