2. „Списъкът на Шиндлер“ („Schindler’s List“, 1993)

schindlers-list-movie

Необикновената черно-бяла продукция на Стивън Спилбърг е шедьовър в историята на киното, както и да го погледнете. Той печели цели седем награди Оскар през 1994 година, между които и такъв за най-добра кинематография на Януш Камински. И защо не? Вижте кадъра по-горе. В черно-бялата обстановка само костюмчето на момиченцето е червено, привличайки погледа към едно дете в ада на концлагера през Втората световна война.

1. „2001: Космическа одисея“ („2001: A Space Odyssey“, 1968)

2001-a-space-odyssey-movie

На първо място за мен е не кой да е филм. Тук в списъка отново имаме Кубрик в лицето на „2001: Космическа одисея“. Това според мен е филмът на филмите. С него спокойно би могла да започне и да свърши всичката филмова научна фантастика на света. Магическата и сюрреалистична атмосфера по време на всичките 160 минути запленяват всеки фен. Да, Одисеята също не е за всеки, но много хора биха се съгласили с красотата ѝ. А и нека не забравяме, че Стенли Кубрик печели единствения си Оскар с тази лента – за специални ефекти, които дори днес, 47 години по-късно, трудно могат да бъдат надминати. А на този кадър залязващото слънце грее над тайнствения монолит, тихо наблюдаващ ранната човешка раса. Първите сцени от филма са абсолютно магически.

Е, ето кои според мен са едни от най-красивите кадри в историята на киното. Отново ще спомена, че за вас може би те са различни. Не се колебайте, а ми разкажете кои са вашите любими и защо. Ще се радвам да обърна внимание на някои интересни филми, били те стари или нови. Секцията за коментари е на ваше разположение.

 

 

  Изработка начална снинмка: Luba6ky