дрон

Депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков реши, че след като по света дроновете са тотално или частично забранени, а на места имат наложени ограничения, същата практика трябва да я има и у нас. С доводите, че подобна техника може да бъде използвана за „контрабанда, пренос на компактни оръжейни установки и отровни вещества, нерегламентирано подслушване, разузнавателни цели и дори за атаки срещу самолети при излитане и кацане“, той повдигна въпроса пред министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В отговор Вили Лилков получи обяснението, че летателни апарати под 150 кг не подлежат на законов регламент, а дори и така тези устройства можело да се засекат, ако случайно някое опита да пресече границата. За момента МВР нямало данни дронове да са използвани за извършване на терористични действия, шпионаж или някакви престъпления.

Действително беше само въпрос на време някой да се усети, че тези устройства може и да заснемат някого отгоре, без той реално да иска. Практически те наистина може да бъдат използвани с недобронамерени цели, но едва ли са единственият начин, по който те биха могли да се постигнат. На първо четене е вероятно да очакваме налагането на някакви ограничения за дроновете и да се обявят места, където да не могат да летят. Може би наистина не е редно да се допуска такова нещо в територия на военните или други места от подобен характер?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS