stephen-elop-steve-ballmer-microsoft

Горещата новина от тази сутрин не е неочаквана. Всички знаехме, че Microsoft рано или късно ще купи Nokia, просто чакахме двете компании да обявят това. Днес това се случи официално.

Microsoft обяви, че купува отдел „Услуги и устройства“ на Nokia, което означава, че целият мобилен бизнес на Nokia вече е продаден, включително марките Lumia и Asha.

Сделката ще бъде приключена в началото на 2014 година, като тогава Microsoft ще трябва да заплати 3.79 милиарда евро за мобилния бизнес на Nokia, както и 1.65 милиарда евро за портфолиото от патенти на финландците. Тази сума дори е по-малка от тази, на която Microsoft купи Skype преди години. 32 000 служители на Nokia ще се преместят в Microsoft, включително 18 300, които „участват директно в производствения процес“ .

Стивън Елоп ще напусне поста си на изпълнителен директор в Nokia, за да оглави отдел „Устройства“ в Microsoft след сделката.

Изглежда мечтите ни да видим Nokia Lumia с Android никога няма да се сбъднат. Само преди няколко дни стана ясно, че изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър ще се пенсионира през следващата година.