Отпадането на Германия още в груповата фаза на провеждащото се в Русия световно първенство по футбол беше определена като голямата изненада на тазгодишния мондиал. Немците не просто не успяха да се класират на осминафиналите, а изгубиха два от трите си мача – с 0:1 от Мексико и с 0:2 от непретенциозната Южна Корея.

Хиляди фенове по света се питаха: Как е възможно? И спекулираха относно физическото състояние на немските звезди, тяхната тактика, както и качествата на противниците им.

Според германския вестник Велт, обаче отговорът може да се крие не в реалния, а във виртуалния футбол. Изданието разкрива, че звездите от бундестима денонощно са играли на видеоиграта FIFA, която е един от двата най-популярни футболни симулатора, заедно с PES (Pro Evolution Soccer).

Любопитно е, че двете игри най-често включват виртуални копия на популярни футболисти. Те обаче са и любимо забавление за самите футболни звезди, които често избират да играят със “себе си”. Самите германски играчи са организирали цели мини – турнири помежду си по време на световното първенство, разкрива още Велт. За истинския зелен терен обаче явно не са им останали сили.