Изследователи от университет в Югозападен Китай разработват нов подход, който може да реализира свръх бързо и евтино пътуване

Изобретателите са намерили начин да намалят разходите. Крайният търговски продукт може да бъде реализиран най-много до шест години. Учените представиха нов прототип на влак Маглев, който според тях може да достигне скорост от близо 400 мили в час.

Влакът би осигурил транзитно средство между градовете, което може да бъде почти толкова бързо, колкото самолет. Ще се наложи доста прецизна настройка, преди да е готов за праймтайм, но използването на новите свръхпроводникови технологии може да го направи по-бърз, по-лек и по-ефективен от всичко останало на релсите.

Ускоряване

Според учените, прототипът може да достигне скорост от около 620 км/ч. Те подозират, че докато влакът стане факт по железопътните линии, скоростта ще достигне до зашеметяващите 800 км/ч.

Част от това време ще бъде изразходвано за допълнително намаляване тежестта на превозното средство, което е направено от въглеродни влакна. Целта е да се разработи влак, който е по-лек от аналозите, така че разходите за изграждане на нови линии, тунели и мостове също ще спаднат.

Стартиране на проекта

След завършване и реализиране на производството, този нов влак Маглев ще бъде значително подобрение спрямо подобни превозни средства, които отдавна са факт в Япония и Китай. Съществуващите модели трябва да набират скорост, преди да могат да левитират. Новият прототип ще може да се повдигне мигновено.

От всички тези подобрения все още ни делят години. Въпреки че прототипът е доста впечатляващ, той все още не е завършил нито едно тестово пътуване в реалния свят. Очаква се конструиране на по-бърза линия Маглев, включваща свръхпроводяща технология, която работи със скорост 500 км/ч. Тя ще бъде изградена в Япония през 2027 г. и ще преминава между Токио и Нагоя. Все пакзследователите обещават, че новото изобретение ще е в пъти по-икономично от това на японските им колеги.

Азот срещу хелий

Свръхпроводимостта се получава там, където електрическото съпротивление се доближава до нула при охлаждане до много ниска температура. Методът ще бъде от ключово значение за поддържането на по-бързи и по-ефективни превозни средства Маглев. Японската линия Chuo Shinkansen maglev използва течен хелий за постигане на тази екстремно ниска температура за свръхпроводимост. Тя възлиза на минус 269 градуса по Целзий. Тъй като течният хелий е много скъп, тук се постига проводимост при малко по-висока температура, чрез използването на течен азот. Това успешно намалява цената за по-достъпни превози и технологии.