Снимка: мисията Galileo

Излиза, че има още интересни новини от света на науката – съвсем прясно изследване доказва, че под повърхността на луната на Юпитер Ганимед има огромен соленоводен океан. И това не е всичко – той е и около 100 километра дълбок.

Виж още: Млечният път може да излезе по-голям, отколкото смятаме

Данните, сочещи че най-голямата луна в Слънчевата система е дом на огромен океан, са получени от телескопа Хъбъл и екип от учени, водени от геофизика Йоаким Саур. Откритието пък беше оповестено на 12 март на пресконференция на  NASA. Още през 2002 г., когато се обработват данните, получени от мисията Galileo, учените предполагат, че Ганимед може да има океан под повърхността си, но никой не е открил доказателство досега. По думите на Саур,

„Винаги съм се чудел по какъв друг начин можем да използваме един телескоп. Има ли начин телескопът да бъде използван, за да видиш вътрешността на небесно тяло? Тогава си помислих – полярните сияния! Тъй като полярните сияния зависят от магнитното поле, ако ги наблюдавате по подходящ начин, научавате нещо за магнитното поле. А пък, ако познавате магнитното поле, значи знаете и нещичко за вътрешността на луната.“

И затова астрономите започнали да наблюдават изменението на полярните сияния на Ганимед. Освен самото магнитно поле, на тях влияе и огромната сила на магнитното поле на планетата-майка Юпитер. Това трябвало да се вземе предвид. След нужните изчисления излиза, че за да се държи магнитното поле по този определен начин, който бил наблюдаван, трябва Ганимед да има голямо количество вода под повърхността си. И то солена. Освен това има данни и за наводняване на повърхността, които поддържат тезата.

Изглежда Слънчевата система е едно много интересно място с известно количество кандидати за извънземен живот (или поне такъв, какъвто го познаваме – изискващ вода, за да оцелее) – Марс, Европа, а сега и Ганимед. Към тях, разбира се,  прибавяме и чудатия Титан, луната на Сатурн. Там повърхността е покрита с течен метан, който на теория също би могъл да поддържа живот, но не и такъв, какъвто смятаме.