Холандската строителна фирма Van Wijnen е започнала да 3D принтира първите реално обитаеми домове или поне така твърдят нейни представители, цитирани от технологичния сайт Futurism. В случая под реално обитаеми се има предвид такива, които могат да преминат през всички регулации и инспекции, и да получат разрешително за да бъдат заселени.

Комплексът от жилища ще бъде изграден близо до град Айндховен и ще се нарича Project Milestone. Към момента вече са създадени пет симпатични къщи, чиито вид е колкото футуристичен, толкова и леко наподобяващ сградите от анимационния филм “Семейство Флинтстоун”.

Всяка постройка е с уникална форма и размери, с което от екипа зад проекта искат да покажат възможностите и гъвкавостта на технологията. Те са създадени с гигантски 3D принтер, който се движи в две измерения, позволявайки на архитектите да създават разнообразни форми.

Първите сгради са изработени на части в отдалечена производствена площадка и след това компонентите са транспортирани и сглобени на място. От Van Wijnen обаче планират да преместят 3D принтера в крайната дестинация, така че следващите къщи да се изработват направо там.