G-Shock Rangeman II - часовник от бъдещето

Знаете ли, че през 1981г., японската компания Casio започва разработването на часовник, който да отговаря на три важни компонента – удароустойчивост, при изпускане от 10 метра височина, 10 години работа с едно сменяне на батерията и водоустойчивост 10 bar (плуване)? В това предизвикателство се впускат Кикуо Ибе и неговият екип, които в продължение на месеци търсят формулата за създаването на такъв необикновен за времето си часовник. Резултатите не закъсняват и през 1983г. се ражда иновативният и мултифункционален първи модел на Casio, наречен G-Shock DW-5000C. Едва ли някой тогава си е представял, че G-Shock ще се превърне от една идея до световноизвестна марка…

В началото на 2018г., в Ню Йорк се състоя събитието, послучай 35-годишнината от създаването на първия G-Shock, а кулминацията беше представянето на новия флагман на Casio, носещ името G-Shock Rangeman (референтен номер GPR-B1000). Всъщност, това е второ поколение Rangeman часовник, а неговият предшественик GW-9400 стана един от най-популярните модели от мултифункционалната серия Master of G през последното десетилетие. Със своите нововъдения, включващи GPS навигация, новият Rangeman GPR-B1000 е тук за да отговори на всички очаквания, а защо не и да ги надхвърли!

Това е първият часовник в света, задвижван от соларна батерия и притежаващ GPS навигация, троен сензор (термометър, компас, алти/барометър) и Bluetooth за връзка със смартфон. Моделът разполага с устойчив на ниски температури LED дисплей (-20°C), стъкло от сапфир-кристал и вплетени карбонови нишки в каишката за по-голяма здравина. Водоустойчивостта е до 200 метра, а множеството уплътнения го правят устойчив на кал и прах.

GPR-B1000 е първият в света G-Shock с функция за навигация. Часовникът може да показва в реално време текущото ви местоположение, както и вашето предварително зададено местоназначение. Данните за проследяване могат да се запазят само с едно натискане на бутон (вкл. Час/дата, географска ширина, височина, атмосферно налягане и температура), а функцията Backtrack позволява да се върнете в началната си точка по същия път, като се използват записаните данни от изминатия преди това маршрут. Bluetooth технологията пък позволява конкретните данни за проследяване да се управляват директно от вашия смартфон с приложението G-Shock Connected. Естествено, както останалите модели часовници на Casio, притежаващи Bluetooth, и този при свързването си със смартфона се сверява автоматично, приемайки сигнал за най-точно време, какъвто е този на вашето мобилно устройство. Подобно на предишния Rangeman, GPR-B1000 притежава възможности като показване на данни за изгрев/залез, приливи и отливи, както и графично изобразяване на лунни фази.

Друго интересно нововъведение е безжичното зареждане на часовника с USB синхронизатор. При пълен безжичен заряд от пет часа, функцията GPS може да се използва до забележителните 33 часа. При зареждане на батерията за четири часа, на ярка слънчева светлина, GPS може да се използва около 1 час. А пълното зареждане на модела (безжично и соларно), осигурява до 48 часа използване на часовника. Дори и при останал малък заряд в батерията, функциите като час и дата няма да се изключат благодарение на системата Power Save.

Нека да разгледаме и външния вид на часовника, който определено е от голямо значение. Новият Rangeman е с диаметър на корпуса 57.7мм, което го прави малко по-голям от друг сериозен представител на G-Shock – Mudmaster. Както споменахме малко преди това, часовникът разполага с изцяло дигитален LCD дисплей, изобразяващ пиксели и графики.

Накрая бихме заключили, че второто поколение Rangeman е изключително здрав и технологично усъвършенстван часовник за оцеляване, който разкрива пълния потенциал на дизайнерите на Casio… за пореден път.

G-SHOCK GPR-B1000 ще бъде наличен на българския пазар в края на месец май, 2018г. и може да бъде закупен от Vip-Watches.Net, който е официален риселър за Casio в България!