Броят на активните мобилни абонаментни планове в световен мащаб е повече от шест милиарда, според данни от Международния съюз по телекомуникации. Свиват се и цените на мобилния Интернет, позволявайки на повече хора в развиващите се страни да станат част от глобалното Интернет пространство.

Тези данни за пръв път се анонсират от Ars Technica, след годишния доклад на ITU (Международния съюз по телекомуникации), чиято най-главна цел бе да изследва детайлно това как мобилните технологии се променят в световен мащаб. В места като Бразилия, Гана, Руанда и Кения,  използването на мобилни телефони достигна двуцифрен ръст през 2011 година. За сметка на това пък в Китай и Индия има 1 млрд. мобилни абонаментни планове.

Цената на домашния широколентов достъп до Интернет може да бъде около 40% от месечния доход на едно домакинство в развиващите се страни, но мобилният широколентов достъп е по-евтин и по-достъпен, особено когато става въпрос за пакети за данни с ограничен трафик.

Друго проучване сочи, че 75% от населението в света има достъп до мобилен телефон. Проучване на Gartner пък прогнозира, че 1 милиард смартфони ще се появят на глобалния пазар през 2014 г. Данни на Canalys показват, че през 2011г. продадените смартфони са повече от  продадените персонални компютри. Cisco пък прогнозират, че до края на 2012 г., ще има повече смартфони на планетата, отколкото хора.

Южна Корея се нарежда на първо място в света, като „най-напредналата“ икономика по отношение на информационните и комуникационните технологии. САЩ са 14-ти. За съжаление от инфограмата, с която разполагаме не можем да видим на кое място е България.

1 коментар

Comments are closed.