Вече стана почти година откакто епидемията от ебола се развихри в Западна Африка. От тогава официалните кореспонденти съобщават за над 26 000 случая, 11 000 от които фатални. Сиера Леоне, Гвинея и Либерия са държавите, които бяха ударени от вируса най-силно и все още се борят с него. Днес обаче последната от тях беше обявена за чиста. Специалистите от Световната здравна организация определиха, че вече в държавата няма случаи на ебола и местните могат да си отдъхнат.

Последният случай на ебола в Либерия е бил фатален, като човекът е погребан на 28 март. След като са минали 42 дни (два пъти повече от инкубационния период на болестта), страната може да бъде обявена за свободна от ебола. Лекари без граници обаче предупреждават, че съседните Сиера Леоне и Гвинея все още се борят и границите трябва да бъдат строго следени. Точно в съседните държави е имало по девет нови случая на ебола за седмицата преди 3 май.

СЗО похвали президента на Либерия Елън Джонсън Сърлийф за предприетите действия по време на пика на епидемията, когато държавата съобщаваше за близо 400 нови случая на седмица. Освен нея, Здравната организация отдаде почит и на всички лекари, борещи се на първа линия с болестта, които са дали живота си. Само в Либерия 378 здравни работници са се заразили с ебола, 192 от които са починали.

Снимка: World Health Organization

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS