dnews-files-2014-11-man-hear-wifi-via-hacked-hearing-aid-670-jpg

Новата музика е открита! В най-новият брой на авторитетното научно списание New Scientist се разказва за любопитен автобиографичен случай. Франк Суейн, който от 20-те си години започва постепенно да загубва своя слух, успява да направи нещо, което до този момент не беше откривано. Чрез промяна в софтуер, който работи на личния му iPhone, и слуховите си импланти, той е успял да превърне Wi-Fi сигналите в източници на звук.

ВИЖ ОЩЕ: MICROSOFT ПУСКА БЕТА ВЕРСИЯ НА SKYPE FOR WEB

Принципът на работа е използването на Wi-Fi антената в смартфона за анализирането на сигнала. Данните се обработват и превръщат в чуваеми за човека тонове, които се предават на неговия имплант. Напомняме, че Wi-Fi сигналът представлява електромагнитни вълни, работещи на определена честота, които имат своите отличителни характеристики. Най-често се използват стандартите 802.11b/g/n, които работят на 2.4 GHz. Това е честота, която човешкият слух не може възпроизведе, но чрез обработка този сигнал може да бъде преобразуван в понятни за нас тонове. Сигналът, като тоновете, има амплитуда и честота, които са в основата на музикалните системи.

Суейн чрез своя iPhone е програмирал софтуера си така, че да създава слухова карта на сигнала около него. По-далечните източници се представят като тиктакане, подобно на Гайгеров брояч. С приближаването до източника честотата на звуците се увеличава. Разработката на неговата „умна“ система може да се използва и от експерти по сигурност за картографиране на райони с Wi-Fi покритие. Суейн споделя в наблюденията си, че повечето жилищни квартали имат предимно по-слаба защита на своите домашни мрежи и по-слаб сигнал. Събраните от него данни могат да се използват за анализи, като работата с тях тепърва ще започне.