Всичко, което очакваме от Apple събитието „Hello Again“

Аудио жак ще има... Въпросът е 13-инчов MacBook, или пък нов Air

Освен събитието на Microsoft утре, за което можете да прочетете всичко тук, чакаме с нетърпение и второто Apple събитие за годината, а именно прословутото „Hello Again“. Купертино очевидно възнамеряват да разкрият още един дългоочакван техен продукт, преди края на 2016 и, разбира се, всички очакваме да видим най-накрая нови модели на Mac. Това е напълно нормално, като се има предвид колко отдавна Mac серията не е обновявана. Кои Mac-ове обаче ще видим подобрени на 27 октомври? И има ли шанс и към други устройства да бъдат насочени прожекторите в четвъртък вечер? Събрали сме най-важните неща, които е почти 100% сигурно, че ще видите след два дни.

Нов дизайн на MacBook Pro

applemacbook

Новият MacBook Pro ще бъде звездата на вечерта на 27-ми. Apple не са направили никакви значителни промени от 2015 година, а някои елементи изобщо не са пипвани повече от две години… 15-инчовите модели все още са с четвърто поколение Core i7 чиповете, с които се сдобиха през 2014. Да не говорим за базовите 13 и 15-инчовите модели, които грам не са се променили от официалната им премиера през 2012. Дори да не вярвате на слуховете, сами бихте се досетили, че е крайно време Apple да направят нещо по въпроса.

За бъдещия MacBook Pro се говори, че ще има нещо като OLED сензорна ивица над клавиатурата, която ще се адаптира посредством това, което правите на устройството си и ще можете да имате повече контрол над него. Също така, най-вероятно ще има Touch ID, което ще ви спести много честото въвеждане на пароли.

Портовете също ще бъдат променени. Вместо обичайните възможности за свързване, ще имате USB-C портове с Thunderbolt 3, за по-голяма скорост, което може би няма да бъде най-приятната новина за хората, които имат кабели със стандартно USB. Но… това което може би най-малко очаквате – ще има аудио жак.

Какво обаче ще захранва тези лаптопи? За съжаление със сигурност няма да са новите седмо поколение Core (Kaby Lake) процесори наскоро пуснати от Intel. Може би ще трябва да се задоволите с шесто поколение Core CPU… Но поне ще получите по-дълголетни батерии и има начини, с които да се сдобиете с 2TB SSD.

Не очаквайте 4K дисплей, защото резолюцията на екрана ще си остане същата, а именно – 2560х1440 и 2880х1800. Подобрения в графиките на 15-инчовия модел обаче ще има със сигурност. Говори се за AMD Polaris…

Най-голямата мистерия покрай Pro обаче си остава цената. Другият въпрос е дали любителите на тази серия лаптопи ще останат доволни след толкова чакане… Дано Apple ни накарат да се влюбим в техния продукт.

13-инчов MacBook… или пък нов MacBook Air?

13-mcbook

Има много слухове относно това, какво смятат Apple да направят с по-евтините си лаптопи, но два от тях звучат най-правдоподобно:

Единият е от Bloomberg, според Марк Гърман, който има доста добра репутация на „знаещ почти всичко и винаги“ за американската компания. Той твърди, че Купертино в четвъртък ще ни покажат подобрен 13-инчов MacBook Air с USB-C портове. Не се знае обаче, какво друго ще бъде обновено. Може би резолюцията на дисплея ще бъде по-добра… Новото седмо поколение Core процесори ще работи идеално на един нов Air. Компанията със сигурност ще трябва да задържи своя Air, понеже е единственият MacBook, който може да бъде купен на цена по-ниска от 1000 долара. Не очаквайте обаче 11-ичовият Air да оцелее.

Другото предположение е от известният Минг-Чи Куо от KGI, който също има страхотна репутация и почти винаги „познава“, какво ще видим и кога ще го видим от Apple. Той смята, че Air няма да има, а негово място ще излезе 13-инчова версия на MacBook. Не се казва почти нищо обаче относно, какво би представлявал този модел. Освен, разбира се, че ще бъде с Retina дисплей, ще има също и допълнителни портове, което също е логично. Но ако може да бъде с повече от един USB-C порт, моля! Мистерия тук отново остава цената на предполагаемия модел…

Вие на коя версия залагате повече? Ние лично не изключваме нито една от двете, но исторически погледнато, втората изглежда по-вероятна. Щом Apple представят нов Mac, рядко се връща към стария хардуер. Все пак това е компанията, която продава четиригодишен MacBook Pro, нали помните… Ако представят и един 13-инчов Air, който е от около 2010 съвсем ще дръпнат назад. Затова е лесно да си представим, че Купертино ще искат най-накрая да оставят някои неща в миналото и да продължат напред.

Нови iPad-и… още Mac-ове?

apple-macbook

Какво друго може да се появи на 27 октомври? Не се надявайте на нови десктопи… Това, което по-скоро трябва да очаквате са нови iPad-и. 12.9-инчовият iPad Pro скоро наближава своята пета годишнина. Говори се, че най-вероятно споменатия модел ще се сдобие с 12-мегапикселова камера и TrueTone дисплей. Слухове има и за 7.9-инчов iPad Pro, който ще бъде с много от свойствата на своите по-големи роднини. Да не забравяме също, че iPad Air 2 отбелязва своя втори рожден ден…

А вие, какво мислите, че ще видите в четвъртък? Вълнувате ли се, че най-накрая ще има нови модели на Mac Pro? Колкото до самото събитие, можете да го гледате онлайн на официалния сайт на Apple, в 8 часа вечерта на 27 октомври, българско време. А ние от екипът на SmartNews ще покрием всичко най-важно и интересно от ивента, така че бъдете с нас!