Заразяване и разпространение

Сигурно вече знаете, че ебола се разпространява само и единствено при контакт с телесни течности на заразен индивид. Заразата може да се съдържа в следните: слюнка, лимфа, повърнато, фекалии, пот, сълзи, майчино мляко, урина и семенна течност.

За да се зарази даден човек, някое от изброените горе трябва да попадне в устата, носа, очите, отворена рана, порязано или ожулено място. Самият вирус може да живее известно време върху сухи повърхности и няколко дни в телесни течности, така че имайте предвид – заразяване може да се причини и при контакт със заразени игли и други медицински принадлежности.

В семенната течност еболавирусът може да се задържи малко повече (все още не е определено колко точно), така че на възстановилите се от ебола се препоръчва да не водят полов живот поне два месеца след оздравяване.

Неправилната грижа за починалите от ебола също е голям проблем и разпространител на заразата. Говори се, че в едно от първоначалните огнища в Африка лечителят на местно племе е бил този, при когото са отишли много от първите болни, не знаейки какво да правят. Той се заразил от тях, след което починал. На погребението му дошли хора от други, далечни племена и, както повелява традицията, целували трупа му. По този начин разнесли заразата в своите племена и така тя много бързо се разпространила.

Други начини за разнасяне на вируса включват недобре обработено дивечово месо (което е главен поминък на голяма част от населението в първите засегнати държави), слаба изолация на болните и лекуващите ги лекари (много от починалите лекари просто не са били добре облечени в нужните костюми), липсата на течаща вода. А едно от най-ужасните неща е повторното използване на вече мръсни игли в някои африкански болници.

С две думи можем да кажем това за начините на заразяване и предаване на вируса. Но откъде е тръгнал той и кой е причинителят? Прочетете по-надолу и ще разберете…