Намираме се в XXI век и времето не е това, което беше. Независимо дали сте от хората, които носят часовници или не, няма да отречете това. Времената, когато джобни часовници са използвани за отмерване на оставащото разстояние до новооткритата земя отвъд Атлантическия океан, отдавна отмина. Много неща вече са различни и отмерването на времето е едно от тях.

Виж още: Цените на Apple Watch достигат до 10 000 долара

Нека погледнем малко назад. Когато бях дете, всеки носеше часовник на ръката си. За да сме в крак с времето, се обаждахме през ден-два на номер 180 за точно време, до секундата, или гледахме Канал 1. По-късно дойдоха компютрите, които имаха батерия в кутията си, поддържаща часовника нон стоп, дори и когато машината е изключена. Нямахме постоянна връзка с интернет и това значеше постоянно отмерване на времето, но не със сигурност точно такова. Това бяха два етапа от последните десетилетия, през които начинът за отмерване на времето се е променил. Има още два такива – третият е, когато LAN интернетът стана част от всяко едно домакинство, което позволи автоматично сверяване на компютърните часовници чрез сървър. Последният такъв дойде с мобилните телефони и тези от тях, които можеха да се сверяват също автоматично, чрез мрежата на мобилния оператор.

В XXI век сме и измерването на времето еволюира в нови, по-точни начини

Изглежда обаче сме на прага на нов етап, пети на брой, който ще направи така, че всички да сме в крак с времето и то с точност до части от секундата, доколкото това е възможно. Промяната е започнала чрез смартфоните, които едва ли не всеки ползва, но изглежда тя продължава да се развива. Apple и техните устройства сверяват часовниците си чрез собствен сървър, който пък от своя страна се синхронизира с атомен часовник в САЩ. Атомните часовници са най-точните часовници на света – изоставането/избързването им може да достигне миниатюрни стойности от сорта на една секунда на хиляди, дори милиони години. По един такъв има и на всеки GPS сателит, така че да позволи точното ви позициониранете – разлика дори в части от секундата между вашия часовник и този на сателита, може да доведе до десетки метри в маршрута ви (всичко това се дължи на относителността на времето и по много приятен начин доказва Теорията на относителността на Айнщайн).

Но какво за тези продукти на Apple и техния сървър? Apple Watch е част от тези продукти. При него имате възможност да синхронизирате часовника през телефона на няколко дни, за да спестите батерия. ОК, това е начинът, по който работят всички смарт часовници. Но Apple Watch има и друг вариант за сверяване – директна свързаност със сървъра на Apple, което, разбира се, хаби доста батерия. По този начин всички, които използват продукти на компанията, са синхронизирани помежду си, кажи-речи с разлика до милисекунда.

Точността е нещо много важно в днешно време

Apple изглежда се е вдъхновила за това от часовниците от серии G-Shock и Pro-Trek на Casio – трудно чупливи и идеални за експедиции и хайкинг в планината. По-скъпите такива на марката имат вградено радио сверяване, което се извършва благодарение на най-близкия до вас атомен часовник, работещ с Casio (за България това е Франкфурт). И в това вдъхновение няма нищо лошо, разбира се. Точността е нещо много важно в днешно време.

Снимка: Wikipedia / Breitling

Голяма част от населението на света обаче продължава да носи часовници, а големите ентусиасти имат дори автоматични такива. Големи компании като Omega и Breitling няма да спрат да произвеждат красиви автоматични бижута с изтънчени кожени каишки. Тези въпросни бижута са се родили от нуждата хората да следят времето, което имат и без да осъзнават са довели до момента, в който сме сега – имаме смартфони и знаем точно колко часа е някъде другаде по света. Хората, които искат да са точни като, както се казва, „швейцарски часовник“, могат да следят телефона си. Унифицираните и взаймно свързани смарт устройства и компютри обаче са новите швейцарски часовници.

От друга страна, автоматичните часовници от времето на нашите баби и дядовци, са просто едни красиви (и в повечето случаи скъпи) аксесоари, които не смятам, че скоро да излязат от мода.