Хората променяме лицето на Земята до неузнаваемост. Това го знае всяко хлапе, но Google искат да ни го покажат нагледно с новата функционалност на Google Earth Engine. Компанията имплементира таймлапс в Google Earth още през 2013 година, но едва сега видеата са толкова детаилни, че да можете да видите построяването на всяко едно шосе и всяка една обработваема земя по света.

Повечето детайли от последните години са достъпни благодарение на това, че софтуерния гигант от известно време разчита на снимки от сателита Landsat 8 — той бе изстрелян в орбита през 2013. Google Maps пък го използва от юни тази година. В зависимост от това колко сте се приближили до земната повърхност, можете да видите наистина много детайли.

GIF изображението по-горе е само един малък пример от Google Earth Engine. На страницата на проекта можете да изберете която и да е точка от земното кълбо и да проследите как тя се е променила от 1984 година до сега. Всички тези 32 години на човешко влияние върху природата пък са запаметени в голяма колекция от кратки таймлапс видеа в YouTube, качени от Google. Вижте ги.

Виж: Google Earth Engine