Преди 5 дена, Apple Пуснаха най-новата версия на OS X, macOS, наречена „Sierra“.

В нея ще откриете нови малки ъпдейти на някои от любимите ви приложения, както и някои по-големи промени. macOS Sierra е достъпна за всички потребители безплатно в Mac App Store, които в момента използват El Capitan, или по-ранна OS X версия.

Ето и най-важните и полезни неща, които трябва да знаете за новата операционна система на Apple:

Siri

macos-siri

Siri несъмнено е най-обсъжданата част от macOS Sierra. Запознахме се с гласовата асистентка в iOS още през 2011, но Sierra белязва нейния дебют на десктоп операционните системи на Apple. Докато Siri може да се каже, че от година-две носи само разочарования, сега можем да кажем, че появяването на Siri в macOS ще донесе на „асистентката“ нови успехи.

Освен, че можете да попитате любимата ви Siri, колко е часа или как се решава дадена математическа задача, вече можете да проверите, кои са най-добрите ресторанти близо до вас и да контролирате Apple Music. Siri дори ще може да ви чете имейлите, които получавате.

Прозорци

macos-tabs

Ако ползвате отдавна десктоп операционните системи на Apple, тогава знаете, че до появяването на OS X „Yosemite“ не можеше да се отваря повече от един прозорец във Finder. Това обаче не важеше за всички останали приложения, поне досега.

Добрите новини са, че с идването на Sierra, това вече е възможно.

Не е най-великото нещо на света, но е много добре за всички, които обичат да държат всяко свое нещо организирано, дори и компютъра им и всички отворени на него прозорци.

Apple Pay

macos-apple-pay

Едно от най-хубавите свойства на iOS е възможността да използваме Apple Pay, което до скоро не бе достъпно за десктоп версията.

Вместо вече да пазите номера на кредитната ви карта в компютъра, вече можете просто да вземете вашия iPhone, iPad или Apple Watch в ръка, да използвате Touch ID за да отключите свойството и да платите всичко, което трябва бързо, лесно и безопасно.

Hands-free отключване

macos-hands-free-unlock

Подобно на Apple Pay в уеб мрежата, новото свойство на macOS – hands-free отключването е свързано с всеки часовник, които поддържа watchOS 3. Паролите вече са минало за притежателите на Apple Watch. Щом PC-то усети устройството, то го отключва и декриптира, ако това му е позволено, разбира се.

Може би забелязвате, че така желаното Touch ID отключване, все още го няма. Има слухове обаче, че такова ще пристигне със следващия MacBook Pro, който ще бъде обявен следващия месец. Желанията обаче, Apple да подобрят Continuity, като интегрират Touch ID за отключване си останаха само надежди.

iCloud

macos-icloud

Sierra вече позволява да се използват едни и същи файлове едновременно от няколко Apple устройства. Без да прекъсвате работата си на компютъра, веднага можете да се прехвърлите на дивана и да продължите с това, което правите на вашия таблет.

Вече имате достъп до абсолютно всички ваши неща, което и устройство да използвате, благодарение на вграденото свойство на iCloud, освен, разбира се, ако не го изключите. И стига, разбира се, да имате достатъчно място на облака.

Messages

macos-messages

След огромните промени в Messages в iOS 10, се радваме да ви споделим, че повечето нови свойства вече са достъпни и за вашия Mac. Ефекти като изчезването на текст, или заменянето на думи с емотикони, както и по-големи емотикони и така наречените бързи отговори с шестте емотикони – сърце, палец, палец надолу, смеещо се лице, удивителен и въпросителен знак.

Continuity

macos-continuity

Continuity е нещо необходимо, още от излизането на El Capitan. Свойството да се прехвърлят документи между iOS и OS X, или възможността да започнете имейл на вашия Mac и да го довършите на вашия iPhone, напълно промениха начина на употреба на различните устройства на Apple.

Новото в Continuity обаче е, че с универсалния клипборд, вече можете да копирате текст от едно Apple устройство и да го поставяте на друго, без да трябва да си го изпращате някъде другаде, например в имейла ви.

Това става, благодарение на iCloud. Наистина нещо, от което много хора имат нужда и което определено ще улесни работата ви с няколко различни Apple устройства.

Photos

macos-photos

С всеки един ъпдейт, Photos става все по-добро. Някои със сигурност ще кажат, че всеки път се доближава все повече и повече до Google Photos, но какво лошо има в това?

„Memories“ е новото свойство вградено във Photos и работи подобно на свойството в Google Photos. Подбира снимки с определени хора, направени на определени места. След това групира различните снимки с различните лица, и ги прави много лесни за достъп. Всичко се случва автоматично. Разликата с Google Photos е, че селекцията на снимки се прави само локално във вашия компютър, без да се изпращат каквито и да било данни в сървърите на Apple.

Е, кое ви е новото любимо нещо в Sierra? Ще споделите ли с нас в коментарите? Също така, ако още не сте си актуализирали операционната система, ви препоръчваме да го направите скоро!