По-късно днес SpaceX ще направят първото тестово изстрелване на новата ракета Falcon Heavy. Още преди края на годината Илон Мъск обяви, че макар и това да е тестов полет, на борда ще има товар — личният Tesla Roadster на Мъск, който (ако изстрелването бъде успешно), ще бъде поместен в орбита между Марс и Земята.

Вчера Мъск сподели в Twitter видео-симулация, което показва как точно ще се случи самото изстрелване и как автомобилът ще излети в открития космос.

В клипа по-горе можете да видите как трите Falcon Heavy бустера се очаква да се приземят автономно (основният на платформа в окена, а другите два — на суша). След това предпазния нос на ракетата ще се отдели и под него колата ще бъде изложена в космоса. Интересното тук е, че на шофьорското място SpaceX са поставили чучело в наскоро представения космически костюм, разработен от тях. Мъск сподели снимка и на това по-рано вчера в своя Instagram профил:

Starman in Red Roadster

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Макар преди време главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla да бе обявил, че по време на полета радиото в колата ще свири „Space Oddity“ на Дейвид Боуи, днес разбираме друго — песента всъщност ще е „Life on Mars?“. Точно тя звучи и по време на видеото, което можете да гледате по-горе.

Тестовото изстрелване се очаква да започне днес, в 20:30h българско време. Разбира се, както е ставало въпрос неколкократно преди, то може да не бъде успешно. Ще трябва да почакаме, за да разберем дали Мъск ще успее да изстреля новата си ракета от първия път. Стискаме му палци.