Това са най-широко разпространените образователни компютри в света и са напълно оптимизирани за работа в училище. Те поддържат както облачната платформа Google Workspace, така и edu.mon.bg

 

Над 5000 лаптопа Chromebook вече работят в българската образователна система, а над 1500 деца използват такива устройства, за да се учат по иновативния модел 1:1 (устройство за всеки ученик). Това съобщиха от Център за творческо обучение, който е представител у нас на устройствата Chromebook и освен това е официален партньор на Google за образованието в България.

 

Тези лаптопи са оптимизирани за образователни цели и са най-широко използваните устройства за образование в света, включително в страни като САЩ, Великобритания и Япония. Особено подходящи са за обучение по т.нар. STEM (Science Technology Engineering Mathematics) предмети, дават лесен достъп до хиляди безплатни приложения в Google Play и освен позволяват въвеждане на виртуална реалност, която създава изцяло нови възможности за учене.

 

Българските директори на училища, които до 19 април могат да изберат модел преносими компютри за образование по проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“, управляван от МОН, имат множество причини да предпочетат Chromebook. Моделите са подходящи както за ученици, така и за учители и представители на администрацията. Те могат лесно да се управляват от разстояние от училищен администратор или учител, което улеснява редица процеси. Поддържат профилите в системата edu.mon.bg, както и безплатен достъп на преподавателите до онлайн магазина за приложения Google Play Store и до облачните платформи Google Workspace за образованието и Office 365.

 

Лаптопите са оптимизирани за въвеждане на иновативния модел 1:1, който предвижда устройство за всеки ученик. Той печели все по-голяма популярност в редица страни по света и се одобрява от 84% от родителите у нас*. С Chromebook учениците стават активни участници в обучението си, получавайки умения, които им служат в реалния живот.

 

Децата имат достъп до всеки учебник и съдържание по всяко време, без да се налага да носят със себе си тежки раници. Обучават се по подобен начин като връстниците си в САЩ, Западна Европа и Япония. Те работят безупречно в сигурна облачна среда и осигуряват достъп до безплатните ресурси на Google Workspace for Education.

 

Не на последно място, всички Chromebook устройства разполагат с поддръжка до най-нова версия на операционната система минимум осем години, гарантирана от Google. В рамките на проекта,цената на устройствата е конкурентна, което позволява да се вземат повече устройства с определен бюджет, а гаранционният им срок ще бъде три години.  Учителите, от своя страна, ще имат възможността да преминават редица безплатни обучения, сертифицирани от Център за творческо обучение (ЦТО) и Google за работа с Chromebook, което ще спомогне и за повишаване на квалификацията им.

 

*Според изследване. направено от Център за творческо обучение, по поръчка на Министерство на образованието и науката