Снимка: Nervous System

Дуото Джесика Розенкранц и Джеси-Луис Росенберг от Масачузетския технологичен институт (MIT), още познати и като Nervous System, са на път да направят революция в дизайна на дрехи и носими аксесоари. Идеята да се правят дрехи с 3D принтери не е нова, но е от тези, които все не успяват да бъдат достатъчно добре реализирани и така и не виждаме нищо от тях. Това обаче очевидно ще се промени.

Nervous System успешно представиха първата 3D принтирана рокля, която се държи като такава. Имам предвид, че ако не се загледате, изобщо няма да разберете, че става въпрос за комбинация от нетоксична найлонова пластмаса – лека, удобна и бих казал доста красива. По думите на Розенкранц за Mashable,

„Всички предишни опити за 3D принтирани дрехи са били така измислени, че да трябва да се сглабят. Това е първата 3D-принтирана рокля, която може да се носи веднага щом излезе от машината. Успяхме да постигнем това, защото използвахме симулации, за да компресираме дизайна в нещо ефикасно и лесно за принтиране като една единствена част.“

Разбира се, начинанието е постигнато във фабриката Shapeways в Ню Йорк. Детайлизирането и принтирането на цялата дреха отнема около 44 часа, като това се дължи на малките елементи (някакъв вид въртящи се панти), които позволяват роклята да е толкова подвижна и естествена. Съставена е от 2279 триъгълни частички и 3316 панти. Дизайнът се нарича Kinematics и е само първото нещо, което Nervous System смятат да предложат на масовия потребител. Точно така, съвсем скоро всички ще могат да измислят собствена дреха или аксесоар, който да се принтира за тях по поръчка. Първо, двамата партньори смятат да започнат с малки аксесоари, като колани и най-много поли. Роклите и другите дрехи ще дойдат на по-късен етап.

Преди да започнат дизейнерската си работа, дуото са работили с Motorola’s Advanced Technology and Projects върху софтуер за бързо принтиране на части за смартфони. Явно им се занимава с нещо по-обикновено, ако може така да се нарече. Очевидно като гледам, двамата не залагат на топли дрехи, поне засега. Разбира се, когато дойде моментът да се направи дреха по поръчка от тях, може да си измислите и някоя по-дискретна… До тогава пък може да се възползвате от приложението им за дизайн и да пробвате фантазията си: в Kinematics Cloth.

Само на мен ли тази интересна дрешка ми изглежда супер футуристично. Имам чувството, че жените от XXII век биха носили такива рокли. Както някои жени биха се изразили, много е ефирна. Дами, бихте ли носили нещо подобно?