dnews-files-2015-01-raindrop-aerosols-150121-670-jpg

Технологиите ни позволяват не само да развием повече света, но също и да проучим повече за непознатото, което не ни е много ясно. Един феномен, който винаги е ангажирал вниманието на хората е ароматът. Освежаващите парфюми и сладки миризми винаги са привличали сетивата ни, а учените вече са намерили начин да разгадаят защо ароматът на пролетния дъжд е толкова обаятелен.

ВИЖ ОЩЕ: PUZZLECLUSTER: СУПЕРКОМПЮТЪР ОТ СТАРИТЕ НИ ТЕЛЕФОНИ

В ново проучване на изследователи от Масачузетски технологичен институт се разкрива точно тази мистерия. Екипът е успял да заснеме с бърза камера микроскопичния механизъм на оформяне на водните капки. Използва се нова технология, която позволява заснемането на изображения с висока резолюция на много малки обекти.

Снимките показват как капката вода при падане върху повърхност се изменя и от нея се издигат балончета. В този процес, който отнема части от секундата, се разпръсква материал от почвата или листото. По този начин ние всъщност усещаме миризмата на ароматните елементи.

Резултатите дават и идея как някои замърсявания се разпространяват във въздуха след дъжд. До този момент не се е знаело, че аерозолите могат да бъдат създавани от капки върху почва.