smarteyeglass

Sony показа прототипа SmartEyeglass – очила за разширена реалност (augmented reality), донякъде наподобяващи Google Glass. За разликата от последните продукта на японската компания SmartEyeglass е доста по-обемист (поне в първата му версия), но предлага интерсни нови функционалности.

ВИЖ ОЩЕ: Виртуална реалност чрез iPad залепен за лицето

Самите очила приличат на моделите, които идват с 3D телевизорите и определено се открояват. Разбира се, това е само прототип, а потребителската версия най-вероятно ще бъде доста по компактна и елегантна. При Google Glass дисплеят заема малка част от зрителното поле и изисква потребителят да фокусира погледа си в тази точка. При SmartEyeglass целите стъкла са виртуални дисплеи с %85 прозрачност. Това на практика позволява наслагването на изображения директно пред потребителя – точно каквато е истинската идея за разширена реалност, досега позната ни само от филмите.  Дисплеите са монохромни или казано по друг начин – те имат само един цвят, което ще се отрази благоприятно на живота на батерията, а пък и тяхната главна цел е да показват допълнителна и контекстна информация, а не да прожектират филми или игри.

Sony SmartEyeglass комбинират в себе си 3-мегапикселова камера, акселерометър, жироскоп, компас, сензор за яркост, микрофон и доста голяма батерия. Устройството може да работи със смартфони с версия на Android по-голяма от 4.1. Всъщност, смартфонът е задължителен, тъй като самите приложения се съхраняват на него, а връзката с очилата се извършва чрез Bluetooth и WiFi.

Примерите на приложения, които Sony показва в краткото си видео са само върха на айсберга на това, което може да се направи с новото устройство. SmartEyeglass е най-близкият начин, за да се почувствате като истински „терминатор“. Чрез подходящ софтуер, вградената камера може да разпознава лица и да изписва на дисплея в реално време името на човека отсреща, както и друга информация за него. Друго приложение пък използва GPS данните от телефона и видимите знаци от камерата, за да покаже повече информация за гледани предмети, туристически обекти и др. Навигацията със сигурност ще бъде една от основните предназначения на SmartEyeglass, но най-вероятно с новия продукт ще бъде забранено да се шофира.

Съвсем скоро Sony ще предостави SDK, чрез който разработчиците на софтуер ще могат да създават приложения за SmartEyeglass. Компанията се надява да пусне в продажба реален продукт до края на март 2015. Първоначално устройство ще бъде налично само за разработчици и партньори, но след това може да очакваме и потребителска версия.