Устройството е планирано за първото тримесечие на 2023 г. и е  абсолютна технологична иновация, която надминава плановете на други участници на пазара на сателитни комуникации в мобилната космическа надпревара

 

Bullitt Group, иновативната британска смартфон компания, доразвива  партньорството си с водещия световен производител на чипсетове MediaTek, за да създаде първия в света смартфон с двупосочна сателитна технология за съобщения. Устройството и OTT сателитната услуга ще бъдат налични в търговската мрежа през първото тримесечие на 2023 г. и ще включват безплатна сателитна SOS функция.

Bullitt и MediaTek работиха съвместно през последните 18 месеца, за да направят възможно добавянето на директна сателитна комуникация в следващото поколение 5G смартфони. Bullitt е първата компания, която използва чипсета 3GPP NTN (Non-Terrestrial Network) на MediaTek. Собствен софтуер и сервизни компоненти също са разработени паралелно, за да предоставят услугата за сателитни съобщения OTT.

Устройството е с интелигентен софтуер и превключва към сателитна връзка само когато не е налична клетъчна или Wi-Fi връзка. Услугата свързва с контактите на потребителя и гарантира безупречно изживяване при използване на сателитна връзка за комуникация с телефон в клетъчна мрежа. Времето за първоначално свързване със сателита и изпращане на съобщение е около 10 секунди.

„Bullitt проектира и произвежда мобилни телефони по лицензи на марката на Cat (Caterpillar Inc) и Motorola. В последните 13 години придобихме още по-дълбоко разбиране за нашите клиенти. Поради естеството на начина им на живот или работа, те често са на открито и с недостиг на клетъчно покритие. В световен мащаб потребителите на мобилни телефони губят сигнал за десетки милиарди часове всяка година. Само американците губят клетъчно покритие за над 22 милиарда часа годишно**. Загубата на сигнал е нещо, което всеки от нас е изпитвал. В различни ситуации това може да има различни последствия – неудобство, чувство на неудовлетвореност, безпокойство, загуба на продуктивност или дори загуба на живот. Отдавна знаем, че решението е в сателита, но „невидимото“ и плавно интегриране в смартфона беше огромно техническо предизвикателство. MediaTek и Bullitt имат сходен лидерски дух и история в иновациите. Две години след началото на отношенията, ние заедно стоим на водещите места на нова ера в телекомуникациите и предлагаме най-бързия и лесен начин търговските ни партньори да предложат на клиентите си пълно спокойствие в това отношение”, коментира Ричард Уортън, съосновател на Bullitt Group.

„Взаимоотношенията между двете компании продължават дългогодишната история на иновации и лидерство във формулирането на стандарта 3GPP NTN, който комбинира клетъчна и сателитна свързаност в едно устройство. В допълнение към най-новата мобилна технология и усъвършенствани функции за клетъчна свързаност с най-висока производителност, върху които работим, усилията на 3GPP NTN се застъпват за разрешаване на достъп на производителите на устройства до сателитна свързаност. Много сме горди, че успяхме да създадем технология за двупосочни сателитни съобщения, използвана в първия смартфон, достъпен в търговската мрежа. Гордни сме и затова, че сме пионери в създаването на екосистема, базирана на 3GPP NTN стандартите за сателитна комуникация”, допълни JC Hsu, корпоративен вицепрезидент и генерален мениджър на бизнес звено за безжични комуникации в MediaTek.