Бил Гейтс стартира своя проект Mission Innovation, за да накара държавите по света да вложат повече пари в бюджетите си за зелена енергия. В момента той се слави с голям успех и повече от 20 милиарда долара инвестиции. Основателят на Microsoft обаче няма да се спре дотук – на Конференцията на Обединените нации за глобалното затопляне, която се проведе наскоро в Париж, Гейтс сподели идеята си да стартира нов проект. Той се нарича Breakthrough Energy Coalition и цели да засили интереса на учени, инженери и компании за разработването на нови технолии, които да увеличат производството на енергия без да замърсяват въздуха.

Според Бил Гейтс, би било много хубаво правителствата да подкрепят проекта, но те трябва да са готови да вложат пари в разработки, които в крайна сметка може да не са успешни и печеливши още отначало. За това той разчита по-скоро на бизнесмени и компании от Силициевата долина, които знаят как се прави рисков бизнес и са готови да помогнат.

Заедно с Гейтс, Breakthrough Energy Coalition е подкрепен още от Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Ричард Брансън и дори основателят на Alibaba Джак Ма.