„Батман срещу Супермен“, или битката на титаните

1

Когато някой каже “Батман”, в последно време повечето хора се сещат за изключителната поредица “Черният рицар” (The Dark Knight) на Кристофър Нолан и разпознават Брус Уейн в лицето на Крисчън Бейл. Но Нолан приключи с трилогията си и Worner Bros. решиха да започнат нещо различно – заедно с DC Comics, те дадоха началото на единна филмова вселена на DC, подобна на тази от Marvel. В нея те планират да свържат историите от всички бъдещи филми за супергерои на издателството, като започнаха през 2013 година с “Човек от стомана” (Man of Steel).

Не гледайте филма с идеята, че Крисчън Бейл можеше да е Батман

Много фенове се разочароваха от факта, че Бейл няма да играе Батман в новите филми, но пък това така или иначе няма как да стане – филмите на Нолан са самостоятелни и нямат нищо общо с новата история. Тук хората четящи комикси ще ме разберат.

И въпреки това, всички се радваха, че ще видят за първи път на екран епичната борба между едни от най-известните супергерои изобщо – Батман и Супермен. Е, едни се радваха повече, защото филмът “Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта” (Batman v Superman: Dawn of Justice) е вдъхновен от един от култовите комикси на DC “The Dark Knight Returns”; други по-малко, защото Бен Афлек е в ролята на Батман.

И все пак, не може да се намери здравомислещ киноман, който да отрече таланта на Бен Афлек – това, че той не се справи добре в “Daredevil” на Marvel през 2003 година не го прави лош актьор. По същата причина ролята на Райън Рейнолдс в “Зеленият фенер” (Green Lantern) не го прави лош актор – това просто се оказаха лоши филми и това е. На всичкото отгоре Афлек играе в много запомнящи се класики и дори има две спечелени награди Оскар.

И така, като оставим глупавите си предразсъдъци на страна, дойде време (след около година и половина чакане) най-накрая да видим нов филм за Черния рицар. Ще си позволя да кажа няколко думи за “Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта”, без да се отнасям в широки писания и без, разбира се, да издавам каквито и да е спойлери.

Батман вече е закоравял борец с престъпността

Както се разбира от трейлърите и интервютата с режисьора Зак Снайдър, в този филм Батман вече е опечен супергерой – той се е борил със несправедливостта вече известно време и е закоравял. Смея да твърдя, че играта на Бен Афлек като един по-възрастен и трезво разсъждаващ Брус Уейн, е доста добра. И тук е важно да вметнем – абсолютно безмислено е да сравняваме Крисчън Бейл и Бен Афлек – техните роли са на съвсем различни типове Батман; единият е млад, макар и добре обучен боец, докато другият е видял това и онова от света и престъпниците, които той ражда. Освен това “Батман срещу Супермен” е съвсем различен тип филм от трилогията на Нолан. “Черният рицар” е мрачен и тежък. Продукцията на Зак Снайдър пък се накланя по-силно към комиксовите си корени с много екшън, експлозии и интересни моменти. В никакъв случай не искам да кажа, че на “Батман срещу Супермен” му липсват мрачните моменти, присъщи и на други Батман филми, разбира се.

batman-v-superman-screen-1

Е, не искам това ревю да се превръща в сравнение между филмите на Кристофър Нолан и тези на Зак Снайдър. За това да се фокусираме върху нещо друго – самата битка между Батман и Супермен. Няма да ви разкривам нищо от нея, а само ще кажа – битката не е просто бой в един момент от филма. Сценарият е добре написан и показва как Брус Уейн се изправя пред синът на Криптон във всеки един момент. Схватката започва в началото и продължава чак до самия епичен завършек.

Както видяхме от трейлърите, в историята от Зак Снайдър светът е разделен в чувствата си към Супермен – едни го боготворят и му издигат паметник, а други се чудят дали той има място на Земята. Целият филм се върти около това и страхът на човечеството от една такава ултимативна сила е представен по много интересен начин. Както знаете и Батман, и Супермен са добри. Тук те се изправят един срещу друг, защото Брус Уейн не е съгласен с действията на Супермен. Батман се явява един своеобразен защитник на слабите, какъвто винаги е бил.

Екшън сцените са чудесни

Като допълнение ще кажа, че “Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта” е много добре изградена продукция. Харесаха ми героите, историята е класическа и докосва сърцето, както на коравия комикс фен, така и на обикновените кино маниаци. Музиката е на място и то не от кой да е, а от големия Ханс Цимер. Екшън сцените от своя страна са просто чудесни, но Зак Снайдър така или иначе си го бива в това. Всичко се подрежда идеално и от това се получава един чудесен филм, даващ началото на филмова вселена от DC Comics и Лигата на справедливостта.

batman-v-superman-screen-2

И да – във филма има изненади, включително и за челите много комикси.

В крайна сметка тази статия се явява по-скоро начин да подготвя нашите читатели за едно приключение в кино залата, а не толкова ревю на самия филм. Аз лично съм очарован от продукцията и нямам какво друго да кажа.

P.S. Няма да е лошо да си припомните “Човек от стомана”, тъй като “Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта” практически се явява продължение на събитията в този филм.

 

* Начална снимка: Luba6ky

1 коментар

Comments are closed.