Mobile-Banking-Security

Банките в Скандинавия вече могат да се похвалят с нова технология против измами, която е имплементирана в мобилните приложения за електронно банкиране. Разработката е дело на шведската компания Behaviosec.

Технологията работи като проследява начина на въвеждане на паролите и пин кодовете в приложенията. Разработчиците са установили, че всеки един потребител има собствен дигитален почерк при вписване. Мобилните приложения на банките проследяват движенията на пръста по сензорния екран на смартфоните и таблетите. Следи се всеки един допир и се анализират навиците на потребителите – дали те бързо и поотделно въвеждат своите данни, или правят плавни движения и преходи. От Behaviosec твърдят, че техният продукт гарантира 99.7% точност на анализираните данни при тест, проведен съвместно с Danske Bank. Така банките вече могат да разпознават кой сте според това как пишете.

До края на календарната година всеки банков клиент в Швеция, Норвегия и Дания ще използва приложения, в които е включен модулът на Behaviosec. Индивидуалното профилиране на потребителите се провежда в рамките на седмици, но то постоянно се обновява.

Нуждите на банките за по-добра защита на мобилните им приложения и каналите за електронно банкиране със сигурност нарастват с броя на уязвимостите. Банковият сектор е един от най-големите инвеститори в продукти за информационна сигурност. Не е изненада, че този бранш прибягва до услугите на компании като Behaviosec.