Художествена интерпретация на черна дупка | Снимка: Wikipedia

Черните дупки за известни с това че… са черни, разбира се. Това са космически тела, чиято гравитация е толкова силна, че не позволява дори и на светлината да избяга от тях. Това ще рече, че те практически не могат да бъдат видяни, защото не излъчват електромагнитни вълни. Но какво ако ви кажа, че съвсем скоро имаме възможност да видим една такава черна дупка? Ще кажете, че не е възможно и до някъде ще сте прави… но само до някъде.

Международно сътрудничество между астрономи е родило идеята Event Horizon Telescope (EHT). Това е масив от голям брой радио телескопи, които работейки заедно могат да изготвят снимка на космически обект в радиочестотния диапазон на спектъра. За да стане това, инженерите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили алгоритъм, който да снади изображенията, уловени от всеки един от телескопите. По този начин ще е възможно да се наблюдава свръхмасивната черна дупка Sagittarius A* в центъра на нашата галактика Млечен път.

Все пак начинанието е изключително трудно, защото колкото и да е масивна, тази черна дупка има диаметър само 17 пъти по-голям от този на Слънцето и се намира на 25 000 светлинни години от Земята. Това е все едно да заснемем зърно от грозде на повърхността на Луната.

Алгоритъмът от MIT, наречен CHIRP (Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors, или Непрекъсната реконструкция на изображение с висока резолюция, използваща Patch), ще помогне това начинание да бъде осъществено успешно, като се надяваме да можем да се насладим на първата снимка на черна дупка още през 2017 година.