Екип от астрономи откриха 30-тонен обект заровен дълбоко в земята. Дали обаче това е второто по големина небесно тяло открито на Земята и дали изобщо парчето скала е метеорит, все още не е ясно.

“Камъкът” бе изваден от земята в неделя в областта Campo del Cielo в Аржентина, което се намира на 800 километра от латиноамериканската столица – Буенос Айрес. Мястото е известно с това, че там са открити множество метеорити. Някои доклади твърдят, че това е вторият по големина метеорит открит някога, и да, ако погледнете видеото по-горе сами ще се убедите, че това наистина е един доста голям камък. Но все пак още има доста въпроси, на които трябва да се отговори, преди да му се даде почетното второ място.

Първо трябва да се потвърди, че скалата наистина е метеорит, но като се има предвид мястото, където е открит, нищо чудно това да е така. Екипът от Astronomy Association of Chaco, който е измерил 10-тонната скала, не е напълно сигурен в резултатите и ще направи още едно измерване, за да се потвърдят със сигурност тоновете.

Дори камъкът да се окаже истински метеорит, който тежи 30 тона, все още не е напълно ясно, че ще бъде обявен за вторият по големина. Първото място заема 66-тонният метеорит открит в африканската държава Намибия, наречен Hoba. За второто място обаче се бори още едно небесно тяло.

Открит на същото място, с почти същите килограми, метеоритът El Chaco, в момента държи почетното второ място. Той обаче е 37 тона. Затова ще трябва да почакаме да получим още потвърдена информация за новооткрития обект, преди да правим каквито и да било заключения.