Няма място за паника! Спокойно! Заглавието може и да звучи като някое от любимите ни псевдо-научни сайтове, опитващи се да всяват смут между невежата част от населението, но тук говорим за нещо съвсем нормално. Както може би знаете, Слънчевата система е пълна с астероиди и комети. Първите минават покрай нашата планета доста често, като под “покрай” имам предвид в близките милиони километри. Един такъв, под наслова 2015 TB145, ще мине само на 500 000 километра от Земята на 31 октомври.

Това звучи близо и това е, защото е така. Такива срещи са изключителна рядкост и ще дадат на учените възможност да заснемат астероида с резолюция от цели два метра на пиксел. Както споменах, няма място за паника. От NASA споменават, че астероида е с доста издължена орбита и може би дори е с произход на комета. Големината му? 2015 TB145 е между 300 и 600 метра по дължина и астероидът от Челябинск не може дори да му стъпи на малкия пръст. Този, който падна в Русия през 2013 година е само 17 метра в диаметър.

Няма спор, че 2015 TB145 е пооплашил този, който пръв го е видял в телескопа си, но е важно да знаем, че няма от какво да се притесняваме. Друго подобно преминаване на астероид близо до Земята се очаква пред 2027 година, като тогава тялото ще се приближи по-близо дори от Луната (отново без нужда от паника).