SilkRoad_Jail

Мъж беше арестуван в американския град Сиатъл за организация на международната нелегална мрежа Silk Road 2.0. Много е трудно да се проследят тези канали за разпространение на наркотици, откраднати лични данни и други престъпления, защото те използват мрежи за анонимно сърфиране и строги протоколи за криптиране на данните. Почти винаги престъпниците прикриват и своето местоположение чрез връзки през прокси сървъри и заразени компютри с вируси.

ВИЖ ОЩЕ: WHATSAPP С УЕБ КЛИЕН ЗА CHROMЕ И ANDROID

Програмите инфектират жертвите и създават мрежови тунели, които също се използват за нелегална дейност.
Silk Road 2.0 не е просто някакъв сайт, който е заровен в дълбоката мрежа, а само една част от тези престъпни мрежи.
Много е трудно да се установят лицата, които ги поддържат и използват. Конкретният сайт беше спрян през месец ноември миналата година, а предварителните данни сочат, че престъпниците са натрупали 8 милиона щатски долара само за един месец работа.

Арестуваният заподозрян е 26-годишен мъж, който се предполага, че е бил един от администраторите на Silk Road 2.0.
Прокурорите са повдигнали обвинения за извършване на международни престъпления, търговия на наркотични вещества, пране на пари и разбиване на компютърни мрежи. Твърдят също, че задържаният се е облагодетелствал лично с 18 милиона щатски долара, които е получил под формата на bitcoin криптовалута. Съдът вече е започнал делото по случая.