За тези от вас, които помнят, преди години YouTube приложението беше предварително инсталирано на всеки iPhone. Това започна с първия iPhone модел през 2007, но през 2012 апликацията изчезна от iOS. Защо обаче стана така? Вече имаме отговор на дългогодишния въпрос.

Разяснението идва от рисковият капиталист Хънтър Уолк (Hunter Walk), който е бил служител на YouTube дълги години преди да започне да се занимава с финанси. Той сподели в Twitter няколко поредни туита, които показват, че не Apple са премахнали YouTube приложението от своите телефони, а точно обратното — всъщност Google са искали да дистанцират продуктите си от iOS.

Важно е да се отбележи, че в началото Google са дали на Apple да създадат свое собствено YouTube приложение. Това е апликацията, която бе част от iOS от 2007 до 2012 година. Уолк обяснява, че всички са търсели телефон, поддържащ YouTube и Apple са били силно заинтересовани iPhone да е такъв.

По-късно обаче, Google са променили стратегията си и са прекъснали споразумението с Apple, ефективно премахвайки YouTube както от всички активни тогава iPhone-и, така и от App Store. По-късно Google и YouTube разработват свое приложение, което обаче вече не е предварително инсталирано и трябва да се свали допълнително от магазина за приложения.

Ето и всички туитове на Уолк, които разкриват загадката: