Последните новини от днес са свързани с Microsoft – Windows 10 излиза на пазара през това лято, ъпгрейдът ще бъде безплатен, Lenovo става партньор на компанията със свой собствен Windows Phone смартфон, а нещата при Xiaomi са по-странни, отколкото можете да си представите.

Виж още: С Windows Hello ще може да сканирате лицето, ириса и пръстовия си отпечатък

На конференцията в Шънджън, Китай, Microsoft сподели, че определени Xiaomi Mi4 устройства ще имат достъп до предварителна версия на Windows 10. Или поне това твърдяха източници първоначално. Работата обаче е по-сериозна. Изглежда компанията разработва ROM, който да позволи на избраните собственици на Mi4 да флашнат своите устройства с Windows 10. Това е още един начин Microsoft да накара Android потребители да се прехвърлят в Windows лагера.

Според последни данни, ROM-ът ще действа подобно Cyanogen и други сходни къстъм ромове. След флашването, няма да имате достъп до Android, а Xiaomi и Microsoft ще ви предоставят интересна нова Windows 10 среда с Microsoft приложенията и всичко останало. Ето какво казаха от Microsoft:

„Като част от програматаWindows Insider, Microsoft ще си партнира с Xiаomi,  за да предостави безплатни даунлоуди на Windows 10 за избрани групи собственици на Mi4 смартфони. Те ще имат възможността да флашнат телефоните си с най-новата ни операционна система и да дадат обратна връзка на нас и Xiaomi за своето преживяване. Така ще имаме възможност да получим директна информация от ползвателите и да подобрим услугите си в Китай. От Microsoft сме щастливи да видим как Xiaomi приемат Windows 10 и предлагат това чудесно преживяване на потребителите си. Чакаме с нетърпение обратната връзка от тях.“

Логично е, че от Microsoft са се насочили към Китай с това си начинание. Там Google Play Store е силно орязан и потребителите са по-склонни да инсталират къстъм софтуер и допълнителни приложения. Точно за това Xiaomi толкова са модифицирали своя Android и дори имат свои приложения. Интересното е, че от Xiaomi твърдят, че начинанието, поето от тях и американския софтуерен гигант, не може да се приеме като партньорство. Компанията просто предоставяла на своите клиенти още един ROM, с който да се занимаят. Нищо повече.