хюго бара

Днес, на пресконференция в Сан Франциско, Хюго Бара потвърди, че Xiaomi ще навлезе на пазара в САЩ чрез онлайн магазина Mi.com. В него за момента няма да се предлагат смартфони, а някои от другите продукти на китайската компания – Mi Band, зарядни устройства, слушалки и други аксесоари. По-късно през годината Mi.com ще бъде пуснат и в други страни.

Виж още: ZTE ще инвестира 560 млн. долара в технология за безжично зареждане

Бара заяви, че от магазина няма да могат да се купят смартфоните и таблетите на Xiaomi, заради редица проблеми, като сертифицирането на хардуер, тестването на софтуер, регулаторите и други подобни логистични предизвикателства, с които компанията ще се сблъска на пазара извън Китай. Вероятно една от неизказаните причини е почти сигурните патенти дела с Apple, които ще последват, заради копирането на дизайна на смартфоните на американската компания.

Xiaomi се надява, че стартирането на Mi.com в САЩ ще помогне за популяризирането на марката, преди тя да предприеме по-сериозни съпки по отношение на своите продукти. За момента предлагането на смартфони на този пазар не е приоритет на китайската компания.