Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1

Само след няколко дни ще имаме възможността официално да видим Windows Phone 8.1. С дългоочакваната актуализация идва опцията за инсталиране на приложения на microSD  картата. За да направи това възможно обаче, Microsoft поставя някои изисквания по отношение на скоростта.

Картите, които могат да се използват ще трябва да бъдат минимум клас 6 SDHC, като препоръчително е да са клас 10 SDHC. Това означава, че ако имате по-стара карта клас 4 или по-нисък, тя няма да работи с новата операционна система. Естествено Windows Phone 8.1 ще може да определи възможностите на използваната карта и ако тя е достатъчно бърза ще предложи на потребителите опцията за преместване на приложения на нея. По-високата скорост на четене и запис ще подпомогне и видео производителността, когато файловете са съхранени на самата карта.

Що се отнася до поддръжката на три колонки плочки, която ще бъде достъпна за повечето съществуващи Windows Phone 8 устройства, там също ще има ограничения. Ако използвания апарат е с размер на дисплея под 4.5 инча, вие няма да можете да използвате тази опция след ъпдейта. Това ще се отрази на редица устройства, сред които Nokia Lumia 520, Lumia 525, Lumia 620, Lumia 720, Lumia 820, Lumia 810, Lumia 822, Samsung ATIV Odyssey, Huawei Ascend W1, Huawei Ascend W2, HTC 8X, HTC 8XT и HTC 8S. Проблемът явно е свързан не само с размера на екрана а и с неговата разделителна способност, защото всички посочени модели, с изключение на HTC 8X, имат резолюция 480 х 800 поксела. При това положение допълнителният ред плочки просто би изглеждал като поредица от малки нечетливи елементи на дисплея.

Безспорно Windows Phone 8.1 е голяма крачка напред за младата операционна система, но дали изискванията, които поставя няма да затруднят голяма част от потребителите? Ще се наложи ли да замените своята microSD карта или ще трябва да закупите направо ново устройство?