windows10-logo

На събитие в края на януари Microsoft представи първи поглед на Windows 10 за смартфони, но така и не научихме много подробности за тази версия операционната система. Докато очакваме пускането на Technical Preview, можем да се насладим на скрийншоти, публикувани в китайския сайт ITHome, от които разбираме някои от новите функции, които ще дойдат.

Виж още: Как се създава авангардната електронна музика

windows 10 phones.0

Първото, което забелязваме, е ново приложение за аудио запис. Windows Phone 8 предлагаше съхранение на аудио клипове директно в OneNote, но това не беше идеалниат вариант, защото записите често бяха доста компресирани. Windows 10 вече ще предлага отделно приложение, позволяващо да изпратите записани файлове чрез имейл или да ги съхранявате в OneDrive. Приложението няма да поддържа запис на разговори.

windows 10

Що се отнася до потребителския интерфейс, както беше обещано, от Microsoft не са въвели много промени. Някои от менютата са изменени, така че да съвпадат повече с версиите на Windows 10 за десктоп устройства и таблети. Изглежда има нова опция за клавиатурата, позволяваща да разделите клавишите от ляво или дясно – най-вероятно опция, създадена за по-удобна работа с устройства, като Lumia 1520 или новите смартфони от серията с по-голям екран, за които се спекулира, че ще видим на Световния мобилен конгрес следващия месец. Гласовото въвеждане пък е преместено в горната част на клавиатурата. Ъпдейт има и за Alarms, заради новите универсални приложения в Windows 10.

windows 10

Microsoft планира да пусне Technical Preview версия на Windows 10 за телефони този месец, но тя няма да стигне до всички устройства. Някои с 512МВ RAM ще бъдат включени, но все още не е ясно дали всички с Windows Phone 8.1 ще могат да си инсталират тази версия. Microsoft обеща, че всички смартфони от серията Lumia, които са с Windows Phone 8, ще получат ъпдейт до Windows 10, след като операционната система бъде пусната по-късно тази година.