windows-10-logo-featured

Тази вечер, на Build 2015, Microsoft най-накрая разкри плановете си за предлагането на мобилни приложения в Windows 10. iOS и Android разработчиците ще могат да портват своите приложения и игри директно към Windows Apps (универсалните приложения) – при Android те ще могат да използват Java и C++, а при iOS разработчиците могат да се възползват от Objective C.

Идеята на Microsoft e да се получат приложенията за Windows 10 без да се налага разработчиците да трябва да ги правят специално за Windows. “Първоначално ще бъде аналогично на това, което Amazon предлага.”, заяви Майерсън, имайки предвид работата за Android. “Ако те използват някои Google API… ние сме създали Microsoft заместител на тези APIs.”, допълни той. Софтуерният гигант тества новите инструменти с някои от известните разработчици, като създателят на Candy Crush Saga, за да може игрите да бъдат портнати към Windows.

Първоначалните планове на Microsoft са били само за iOS, но компанията е искала “наистина да помисли за всички на планетата”, защото има страни, където iOS устройствата не са налични. Поддръжайки и двете платформи, американската компания ще може да привлече всички разработчици, работещи по тях в момента. Повечето компании все още поставят iOS на първо място и портват техните приложения към Android по същото време или малко след това. Microsoft иска да бъде трета на линията при портването на тези приложения.

Microsoft е създала начин уебсайтовете да работят в универсалните Windows приложения, като използва и системи услуги като известия и покупка в приложението. Това ще позволи на собствениците на сайтове лесно да създадат уеб приложения и да ги включат в Windows Store. Microsoft не е забравила и разработчиците на десктоп приложения. “16 милиона .NET и Win32 все още са използвани всеки месец в Windows 7 и 8”, каза Майерсън.

Microsoft ще използва HyperV, за да виртуализира тези приложения в Windows 10. Adobe е една от компаниите, с които Microsoft работи в тясно сътрудничество, така че нейните приложения да бъдат готови за новата версия на операционната система. Adobe Photoshop Elements ще бъде наличен в Windows Store като универсално приложение, използвайки се технология за виртуализация.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS