trackpad тракпад

Microsoft влага доста усилия в подобряването на навигацията чрез тракпад в Windows 10. С новата версия на операционната система компанията ще стандартизира жестове за лаптопи, използващи прецизни тракпади. Windows 10 ще включва жестове с няколко пръста, чрез които потребителите да получат достъп до различни функции като известията, Cortana и виртуални десктопи. По този начин Microsoft ще реши един от големите проблеми за работещите с лаптопи, който производителите на компютри игнорират от доста време, въпреки че е основен механизъм за използването на тези устройства.

Виж още: Windows 10 ще бъде безплатен дори за пиратските копия 

windows10trackpad1.0

Новите жестове включват възможността да натиснете с три пръста, за да активирате Cortana, или с четири, за да видите центъра за известия. Плъзгането на три пръста настрани по тракпада ще активира Task View, а плъзгането им надолу ще покаже десктопа. Може да се каже, че с тези нововъведения лаптопите с Windows 10 най-накрая ще се превърнат в сериозен съперник на MacBook, който предлага сходни функции, а сега вече и новия тракпад Force Touch. Apple дава достъп на разработчиците до тракпада за изграждане на приложения и по-добро персонализиране на жестовете. Ще трябва да почакаме, за да разберем дали Microsoft ще предлага нещо подобно.

windows10trackpadgestures2.0

Microsoft също така ще опрости жестовете при използването на таблет. В Windows 10, aко плъзнете с три пръста от ляво надявно, ще видите последните използвани приложения, а с обратното движение ще се покаже центърът за известия. Плъзгане от края нагоре ще ви отведе до таскбара, а от края надолу до възможността да затворите дадено приложение.