Когато става въпрос за домашна автоматизация, вероятно си представяте умни сгради с изкуствен интелект, които ви разпознават пред вратата отварят я само на собствениците на дома, сутрин ви събуждат с приятен глас и ви казват, че кафето вече е направено, а закуската е сервирана.

Истината е, че интелигентните домове далеч не са толкова футуристични, а много от тези технологии вече са около нас. При това те са изключително достъпни и често са на цени, започващи от 50 – 60 лева. И могат да се окажат дори там, където най-малко ги очаквате – например във вашия бойлер. При това – вашия стар бойлер, който използвате вече 15 години, но снабден с нов бойлерен ключ – сензорен и с Wi-Fi достъп.

Един нов поглед към концепцията умен дом

Ако преди години технологичните експерти разглеждаха умните домове като цялостни проекти, то с развитието на мобилните технологии, гласовите асистенти, сензорите и редица други области става ясно, че един умен дом всъщност е сборът от множество малки продукти и решения, свързани помежду си.

Сензорният ключ за бойлер е много добър пример за тази тенденция. Той се предлага на много достъпна цена и може да добави интелигентност и удобство при използване на вече работещия в дома ви бойлер. Така домашната автоматизация може да навлезе и у вас, без да се налага да изхвърляте работещите стари уреди и да ги заменяте с нови смарт устройства.

Интеграция с мобилните технологии

Умният бойлерен ключ има Wi-Fi връзка и може да бъде управляван от разстояние с помощта на безплатно приложение. Такова съществува за двете най-популярни мобилни операционни системи – Android и iOS. Ако до сега, прибирайки се от дълъг път, се е налагало тепърва да включвате бойлера и да чакате да се затопли водата, то с вашия смарт ключ можете да направите това от разстояние – непосредствено преди да сте се прибрали. Ще можете да включвате бойлера през смартфона си, докато сте в кухнята, работите в офиса си или гледате любимото си предаване.

Програмирано включване и изключване

Освен отдалечено през телефона, бойлерът, използващ смарт ключ, може да се включва и изключва и програмирано – в определени часове на денонощието. Така например той може винаги да затопля водата половин час преди прибирането ви от работа. Без да се налага да го включвате всеки път отдалечено и без значение дали сте се сетили изобщо за това. Друга опция е да го програмирате да затопля вода през нощта, когато тарифата за изразходване на ток е по-евтина. Което ще ви позволи да се наслаждавате на горещия душ още със ставането си сутринта.

Опциите за програмиране и отдалечено управление позволяват вашия бойлер изцяло да се съобрази с ежедневните ви навици и рутина. При това – без да се налага да купувате нов. Просто използвайки предимствата на сензорния бойлерен ключ. От умните ключове за осветеление, през тези за бойлери, гласовите асистенти или кинетичните звънци – навлизането на умния дом най-често се случва под формата на малки устройства, които придават интелигентност на вече съществуващите системи и електроуреди вкъщи. Някои наричат това „Интернет на нещата“ (IoT – Internet of Things) – нова тенденция за свързването на все повече предмети около нас с мрежата и добавяне на интелигентност.

Други екстри

Повечето от тези продукти са на изключително достъпни цени, лесни са за инсталиране и употреба, стилни и красиви. Всичко това се отнася и за умния бойлерен ключ, който може да бъде инсталиран дори от човек без особени познания по електротехника. В добавка ключът е водоустойчив и е изграден от огнеупорни материали, което го прави напълно безопасен. Сигурността, стилът и спестяването на пари вървят ръка за ръка.

Сред останалите му предимства са поддържането на разнообразни графици за затопляне на водата, както и възможността за интеграция с навлизащите все по-бързо и у нас гласови асистенти като Alexa на Amazon или Home Mini на Google. А това улеснява още повече неговото управление чрез прости гласови команди към нашия дигитален асистент.