whats app

Много от нас недоволстват когато едно приложение се държи с личните ни данни не както ние бихме искали и въпреки това продължаваме да го ползваме. Дали това става след прочитане на условията за ползване (рядко) или след доклад относно действията на сътветната компания, няма голямо значение. Ето че и днес ставаме свидетели на подобна случка — изглежда приложението WhatsApp е започнало да изпраща информация относно телефонните номера на своите потребители към Facebook.

По описания по-горе начин WhatsApp попълва малкото останали неща, които социалната мрежа на Марк Зукърбърг не знае за даден потребител. Тук не коментираме обаче дали вие сте въвели мобилния си номер във Facebook или не. Става въпрос за принципи. Скорошна промяна в условията на WhatsApp позволява апликацията да изпраща тези данни на Facebook, които притежават чат приложението. Европейският съюз обаче е посочил наредби за сигурност и е предупредил WhatsApp да прекрати тези дейности.

28-те органа за защита на ЕС са изпратили писма към WhatsApp относно предприетите нови действия и към момента се очаква отговор. Промяната в условията на апликацията пък са първите откакто Facebook я придоби през 2014 година.

Според доклад на Reuters, „Новата декларация за поверителност на WhatsApp включва споделянето на информация със Facebook за цели, които не са включени в условията за ползване при регистрация. Това буди въпроси относно валидността на съгласието на потребителите.“

Ами вие? Какво ще кажете за тази скорошна промяна в практиката на WhatsApp? Нещо такова би ли ви спряло да ползвате приложението и ако не, то какво би ви накарало?